Nagyon felpörgött a budapesti tőzsde: rekord rekord hátán dőlt a múlt hónapban, hol a csúcs legvége?

Pénzcentrum2024. július 1. 14:32

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) vezető indexe, a BUX, júniusban is újabb rekordokat ért el: 72 094,79 ponton zárt, amely 6,2 százalékos növekedést jelent a májusi záróértékhez képest, és amely egyúttal napi rekord a hazai tőzsdetörténetben. Az azonnali részvénypiac forgalma 223,9 milliárd forintot tett ki, amely napi átlagban 11,2 milliárd forintnak felel meg.

A legnépszerűbb részvényeknek ebben a hónapban az OTP Bank, a Magyar Telekom és a Richter Gedeon bizonyultak, 108,2, 35,9 és 35,7 milliárd forint értékű forgalommal, míg a brókercégek közül a Concorde, az ERSTE és a Wood & Company emelkedett ki - ezt írta a Budapesti Értéktőzsde összefoglalójában.

Júniusban a globális piacok vegyes teljesítményt mutattak. Az amerikai S&P500 index közel rekordmagasságban mozgott, 17%-os éves növekedéssel, miközben a volatilitást mérő VIX index alacsony szinten maradt. Az amerikai államkötvények hozamai emelkedtek a friss inflációs adatok és a nagy mennyiségű új kötvénykibocsátás hatására. A dollár erős maradt világszerte, különösen az évek óta gyengélkedő japán jen ellenében, amely a hónap végén 1986 óta nem látott mélyponton is tartózkodott. Európa vezető tőzsdéi, elsősorban a választási időszak hatására enyhe csökkenést mutattak. A kínai ipar növekedési üteme élesen lassult júniusban, amely a piacokon is tükröződött.

A hazai tőkepiacon ezzel szemben folytatódott a növekedés, a BUX index júniusban 72 094,79 ponton zárt, amely 6,2 százalékkal múlja felül az előző havi záróértéket, és amely egyúttal az index legmagasabb, egyben rekordnak tekinthető értéke is. A BÉT új indexei is pozitív hónapon vannak túl: a CETOP NTR 1 593,57 ponton, míg az XTEND 1 427,92 ponton zárt.

Júniusban is az OTP Bank részvényeivel zajlott a legnagyobb kereskedés, 108,2 milliárd forintértékben. A bankpapírt a Magyar Telekom követte, 35,9 milliárd forinttal, mely magas forgalom részben a Társaság saját részvény vásárlásának köszönhető, illetve harmadik helyen a Richter Gedeon végzett, 35,7 milliárd forinttal. A kis- és közepes kapitalizációval rendelkező vállalatok közül a MULTIHOME zárt különösen erős hónapot, 219 százalékos növekedéssel.

Az azonnali részvénypiac forgalma összességében 223,9 milliárd forintot tett ki júniusban, amely a napi átlagot tekintve 11,2 milliárd forintot jelent.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

A befektetési szolgáltatók között júniusban Concorde zárt az élen 118,3 milliárd forinttal, akit az ERSTE és a Wood & Company követett, 108,7 és 96,3 milliárd forinttal. Az árupiac forgalma több négyszeresére növekedett májushoz képest, az összforgalom 881,7 millió forintot tett ki.

Címkék:
Budapest, gazdaság, rekord, index, vezető, milliárdok, részvények, bét, részvényárfolyamok, magyar részvények,