Fontos változás élesedett az áfabevallásban: téged is érinthet, ha így adtad le

Pénzcentrum2024. július 1. 18:30

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) eÁFA-rendszerében már benyújthatók az újfajta bevallási lehetőséggel beadott bevallások önellenőrzései mind a webes felületen, mind a gép-gép kapcsolaton keresztül.

A NAV folyamatosan dolgozik a 2024. január 1-jén indult eÁFA-rendszer finomhangolásán, és most a működésének második mérföldkövéhez érkezett: az alapbevallásokon túl már az eÁFA-rendszerben benyújtott bevallások önellenőrzése – valamint helyesbítése, illetve javítása – is lehetséges.

Az eÁFA-rendszer a webes felületen és gép-gép kapcsolaton keresztül is elérhető a felhasználóknak. Az alacsonyabb bizonylatszámmal rendelkező, belföldi ügyletekben érintett adózóknak a webes megoldás tekinthető ideálisnak, de ők is használhatnak gép-gép kapcsolatot.

A gépi interfész használata a nagyobb bizonylatszámmal és bonyolultabb adózási döntésekkel érintett gazdálkodóknak ajánlott, mivel így a saját vállalati rendszerükben érhetik el a NAV-nál meglévő, tranzakcióalapú adatokat – online számlaadatok, online pénztárgépi adatok, importáfaadatok. Ezáltal saját rendszerükön belül kontrollálhatják a kész áfaanalitikát, adhatják be az áfabevallást és már az önellenőrzést is.

A gép-gép kapcsolatot választó gazdálkodóknak kedvezmények is járnak. Így, ha az önellenőrzést a gépi interfészes bevallás benyújtásától, de legkésőbb a bevallás esedékességétől számított tizenöt napon belül nyújtják be, nem kell önellenőrzési pótlékot fizetniük.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ezen kívül a megbízható minősítésű adózók áfabevallását az esedékességétől számított tizenöt napig  csak akkor ellenőrizheti a NAV, ha súlyos szabálytalanságok feltételezhetők.

Az új funkciókkal változik az eÁFA webes felületének tartalma is, valamint a gép-gép kapcsolaton keresztül benyújtandó XML-séma is módosult.

Címkék:
adóbevallás, NAV, online, bevallás, rendszer, gépek, nav bevallási határidők, eÁFA,