Itt az újabb uniós mesterterv: így futtatnák fel a vidéki Magyarországot

Pénzcentrum2024. június 25. 08:15

Az Európai Bizottság új iránymutatásokat fogalmazott meg az agrár- és erdészeti ágazatokban, valamint a vidéki területeken az állami támogatásokkal kapcsolatban is – írja a HelloVidék egy birtokukba jutott dokumentumra hivatkozva.

A Európai Bizottság célja, hogy biztosítsa az állami támogatások összhangját az EU belső piacának szabályaival és célkitűzéseivel. Az új tervben szerepet kap a fiatal gazdák támogatása, az agrár-környezetvédelmi és állatjóléti kötelezettségvállalások finanszírozása, valamint a válság- és kockázatkezelési intézkedések, mint például a természeti katasztrófák okozta károk kompenzálása.

Az elmúlt időszakban többször is elégedetlenségüket fejezték ki a magyar gazdág a mezőgazdaság állapotával kapcsolatban, így ha a támogatás megvalósul, óriási löketet kaphat az agrár szektor.

Az EU új programja az erdészeti ágazatra is kiterjesztené támogatását, esetében a juttatások kiterjednének az erdőterületek fejlesztésére, az ökoszisztémák ellenálló képességének növelésére, valamint az invazív fajok elleni védekezésre.

Az iránymutatások részletesen tárgyalják a támogatási programok időtartamát, értékelését és monitoringját is, biztosítva ezzel azok átláthatóságát és hatékonyságát.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A bizottság azt reméli, az új intézkedések hozzájárulhatnak a vidéki területek gazdasági fejlődéséhez, a helyi közösségek megerősítéséhez és a vidék életképességének hosszú távú fenntartásához. Ennek részeként az említettek mellett támogatnák például az új mezőgazdasági vállalkozások létrehozását és azt, hogy azok könnyebben kezdhessék meg a tevékenységüket és hozzájáruljanak a vidéki területek gazdasági vérkeringéséhez.

Az új programmal hangsúlyosabb szerepet kaphat a kulturális és természeti örökség megőrzése, például a tájképi elemek és hagyományos építészeti értékek megőrzése is. A szakemberek hisznek abban, hogy az agrár-környezetvédelmi és állatjóléti kötelezettségvállalások támogatásával elősegítheik a fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok elterjedését, hogy hozzájáruljanak a vidéki területek ökológiai stabilitásához.

Címkék:
támogatás, gazdaság, vidék, eu, mezőgazdaság,