Egyre aggasztóbb helyzetben a német gazdaság: ezt már Magyarország is megérzi?

Pénzcentrum2024. június 24. 15:34

A német Ifo intézet legfrissebb felméréséből kiderült, hogy júniusban váratlanul csökkent a német üzleti morál, ami a stagnáló gazdasági kilátások miatt Magyarország számára is kedvezőtlen előjelekkel jár. 

Június hónapban váratlan fordulatot vett a német üzleti morál, amely csökkenésével pesszimistábbá tette a legnagyobb európai gazdaság jövőjével kapcsolatos kilátásokat. Az Ifo intézet által hétfőn nyilvánosságra hozott adatok szerint ez a tendencia Magyarország számára is kedvezőtlen jelzés lehet, tekintettel a két ország gazdaságának szoros összefonódására - írja a Portfolio.

Az Ifo intézet, Németország egyik vezető gazdaságkutató szervezete szerint az üzleti klíma indexe júniusban 88,6 pontra esett vissza a májusi 89,3 pontból. Ez éles ellentétben áll a Reuters által megkérdezett elemzők által várt 89,7 pontos előrejelzéssel.

A német gazdaság nehezen lép ki a stagnálásból

 - jegyezte meg Clemens Fuest, az Ifo elnöke.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A jövőbeli várakozásokat mérő index szintén nem mutatott pozitív irányt: júniusban 89,0 pontra mérséklődött az előző hónapban mért 90,3 pontból. Elemzők ennél magasabb, 91,0 pontos érték növekedését prognosztizálták. Ez az index azt vizsgálja, hogy a vállalatok milyen kilátásokkal rendelkeznek a közeljövő gazdasági helyzetét illetően.

Ezek az adatok nemcsak Németországnak jelentenek rossz hírt, hanem Magyarországnak is aggodalomra adnak okot. Egyfelől a globális ellátási láncokban tapasztalható zavarok továbbra is negatívan befolyásolják a helyzetet. Másfelől az energiaárak emelkedése és az inflációs nyomás szintén rontja a vállalkozások kilátásait. Ezek összességében hozzájárulnak ahhoz, hogy borúsabb kép alakuljon ki Németország és így közvetetten Magyarország gazdasági jövője kapcsán is. 

Címkék:
magyarország, gazdaság, németország, üzlet, elemzők,