Hiába minden próbálkozás, ezt már aligha lehet megállítani: szabályosan halálra ítélték a Földet

Pénzcentrum2024. június 21. 06:30

2023-ban a fosszilis tüzelőanyagok felhasználása és kibocsátása világszerte rekordmagas szintet ért el, mindez jelentős kihívás elé állítja az alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású energiára való áttérés folyamatát, annak ellenére is, hogy a megújuló energiaforrások egyre nagyobb részesedést képviselnek az energiamixben – írta meg a Reuters.

A 2023-as évben rekordmagas globális fosszilis tüzelőanyag-fogyasztást és energia-kibocsátást mértek, annak ellenére, hogy a megújuló energiaforrások térnyerése folytatódott. A Londonban közzétett jelentés szerint a primerenergia-fogyasztás elérte a 620 Exajoule-t, míg a szén-dioxid-kibocsátás meghaladta a 40 gigatonnát. Romain Debarre, a Kearney tanácsadó cég munkatársa szerint a jelentés célja, hogy segítsen a döntéshozóknak átlátniuk a kihívást.

A friss adatok különösen aggasztóak a globális hőmérséklet-emelkedés kontextusában, ami már az 1,5 Celsius-fokos küszöbérték közelében van.

A villamosenergia-termelés növekedése mellett az olajfogyasztás először haladta meg a 100 millió hordót naponta. Az LNG terén az USA vált vezetővé Katarral szemben, továbbá az orosz-ukrán konfliktus és a Covid-19 járvány utáni helyreállás hatásai is megfigyelhetők az energiapiacokon.

Indiában és Kínában továbbra is nő a fosszilis tüzelőanyagok felhasználása

Habár növekedett a fosszilis tüzelőanyagok iránti globális kereslet, Európában csökkenést tapasztaltak, ami egyértelműen a fejlett gazdaságokban végbemenő változásokra utal. Ezzel szemben az új piacokon - például Indiában és Kínában - továbbra is nőtt a fosszilis tüzelőanyagok felhasználása.

A szénfogyasztás új csúcsot ért el, főleg Kínának és Indiának köszönhetően, ugyanakkor az Egyesült Államokban jelentős csökkenést figyeltek meg. A megújuló energiaforrások termelése is rekordszintű növekedést mutatott, különös tekintettel a szél- és napenergiára. Habár Kína rontja a statisztikákat, kiemelkedik megújuló energia-termelésével is, ugyanis a globális bővülésnek több mint a felét Kína szolgáltatta.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Összességében tehát, bár láthatók pozitív tendenciák a megújuló energiaforrások terén, a fosszilis tüzelőanyagok továbbra is dominálnak az energiamixben, ami kihívást jelent az alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású energiarendszerre való átállás során.

Hogyan kellene korlátozni a mobiltelefon-használatot az iskolában?

Az Országgyűlés nemrégiben egy új jogszabály-módosítást fogadott el, amely lehetővé teszi a diákok iskolai mobiltelefon-használatának korlátozását. A módosított törvény szerint a kormány jogosult lenne meghatározni azokat a tárgyakat, amelyeket tilos az iskolákba és kollégiumokba bevinni, illetve azokat, amelyeket csak igazgatói engedéllyel lehet az órákon használni. Ugyanakkor a kérdés egyelőre igencsak megosztja a szülőket, így most leginkább az ő véleményükre vagyunk kíváncsiak, hogyan is kellene rendezni a gyeremekek iskolai mobiltelefon-használatát. Kérjük, segítsd a munkánkat és töltsd ki az alábbi, anonim kérdőívünket.

 

Címkék:
energia, gazdaság, környezetvédelem, energiahatékonyság, környezetszennyezés, megújuló energia, kína, globális felmelegedés, megújuló energiaforrás,