Elképesztő, ami az olajárakkal történik: ez komoly bajt okozhat a magyar benzinkutakon is?

Pénzcentrum2024. június 21. 15:44

A nyersolaj határidős jegyzései pénteken stabilak maradtak, de a kereslet javulásának és az Egyesült Államok csökkenő olaj- és üzemanyagkészleteinek köszönhetően második hete emelkedésre számíthatunk.

A nyersolaj határidős jegyzései pénteken kis mértékben változtak, azonban a következő hetekben várhatóan emelkedni fognak – tudósított a Reuters

Az olajárak iránti kereslet növekedése hazánkban is létező tendencia, erről pont néhány napja számoltunk be. Az Egyesült Államokban persze ez sokszorosan igaz. Az augusztusi elszámolású Brent határidős jegyzések hordónként 85,53 dollárra csökkentek, míg az amerikai West Texas Intermediate (WTI) nyersolaj határidős jegyzése 81,15 dollár/hordóra esett. Mindkét típus ára az elmúlt hónapban körülbelül 5%-kal nőtt.

A Citi elemzői szerint több tényező is támogatja az árak erősödését a nyár folyamán, beleértve a szezonális keresletnövekedést, a geopolitikai feszültségeket és a hurrikánszezont. Az Amerikai Energia Információs Hivatal (EIA) szerint június közepén egy héten belül az ország olajkereslete napi 21,1 millió hordóra nőtt. Az EIA adatok alapján az amerikai nyersolajkészletek 2,5 millió hordóval csökkentek, ami meghaladta az elemzők várakozásait.

Az ázsiai piacokon is pozitív jelek mutatkoznak. Az ANZ Research elemzői kiemelték az ázsiai kereslet erősödését, amelyet a régió olajfinomítóinak kapacitás-visszaállítása támogat. Japánban a magfogyasztói árak emelkedése jelzi a gazdasági aktivitás növekedését, ami tovább erősítheti a keresletet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az Egyesült Államokból érkező gazdasági adatok vegyes hatást gyakoroltak az olajpiacra. A csökkenő új munkanélküliségi kérelmek arra utalnak, hogy a Federal Reserve lehet, hogy nem változtatja meg jelenlegi kamatláb-politikáját. Magasabb kamatlábak esetén korlátozódhatna a gazdasági növekedés és ezzel együtt az olaj iránti kereslet is.

Címkék:
gazdaság, kereslet, világ, usa, kínálat, ázsia, kína, olajár, nyersolajár, kőolaj,