Elvenni sem kell tőlük, önként mondanak le a magyarok a készpénzről: közel az újabb mélypont

Világgazdaság2024. június 19. 09:01

2024 első negyedévében alig haladta meg a 20,6 milliót a belföldön végrehajtott bankkártyás készpénzfelvételek száma, vagyis egy kártyára átlagosan nagyjából két ilyen tranzakció jutott három hónap alatt. A magyarok külföldön pedig valamivel több, mint 252 ezer készpénzfelvételi tranzakciót hajtottak végre - írja a VG. A jegybank friss adataiból az derül ki, a kártyás készpénzfelvételi tranzakciók száma nagyjából 480 ezerrel, vagyis 2,3 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Ez nem jelent drámai visszaesést, viszont ötéves időtávon már jóval nagyobb a lemaradás.

2019 első három hónapjában még több mint 24 millió alkalommal keresték fel ilyen céllal a hazai ATM-eket a magyarok, míg 2024 első negyedévében 20,6 millió ilyen tranzakció történt. A trendszerű csökkenés ellenére nem az idei első negyedév számít a mélypontnak a belföldi kártyás készpénzfelvételek szempontjából - írja a lap. 2021 első hónapjaiban ugyanis,  20,2 millió alá csúszott a tranzakciószám az akkor a koronavírus járvány ellen bevezetett korlátozó intézkedések miatt. A belföldi kártyás és külföldi készpénzfelvételek értékénél szintén érezhető mértékű, 2,3 százalékos visszaesést mért az MNB. Tehát nem csak az ATM-hez járulási alkalmak ritkultak, hanem értékben is kevesebb az a készpénz, amit felveszünk az autómatákból.

A készpénzfelvételi tranzakciók számának és értékének fokozatos csökkenése egyáltalán nem meglepő: az elektronikus fizetéseket támogató infrastruktúra sokat fejlődött az elmúlt években – írják. Ezt mutatja, hogy a jegybank friss fizetési forgalmi statisztikái szerint a belföldi kártyás vásárlási tranzakciók száma már meghaladta a 407 milliót január eleje és március vége között, miközben a műveletek összértéke 8,3 százalékos emelkedést követően 3719,4 milliárd forintot tett ki. 

Címkék:
mnb, készpénz, ATM, jegybank, bank, külföld, belföld, bankautomata, gazdaság, készpénz felvétel, magyar, magyarok, készpénzfelvétel,