Egyre durvul a gazdasági háború: ott üt vissza Kína Európának, ahol a legjobban fog fájni

Pénzcentrum2024. június 19. 09:33

Kína precíziós válaszra készül azután, hogy az EU a tőlük érkező autókra vetne ki durva büntetővámokat.

Gyorsan elkészült Kína a válasszal arra, hogy július elejétől az EU-ban akár 38 százalékos vámokkal sújthatják a kínai elektromos autókra - írja az Infostart. Brüsszel korábban azzal indokolta a lépést, hogy a kínai autódömping letöri az európai árakat, és ezzel sok ember megélhetése veszélybe kerülhet.

Kína válasza jó eséllyel az lesz, hogy vizsgálatot fog indítani az európai országokból érkező sertéshús állítólagos dömpingje miatt. A lépés különösen fájhat Spanyolországnak, akik jelentős mennyiségű sertéshúst küldenek az ázsiai országba. Elemzők szerint nem véletlen, hogy a kínaiak éppen itt készülnek válaszcsapásra: Madrid ugyanis az egyik leghangosabb ellenzője volt a kínai autók durva európai térnyerésének.

Egy Kína-szakértő szerint a gazdasági szuperhatalom ezzel precíziós választ adott a büntetővámokra. Az európai gazdaszervezetek pedig kijelentették: elvárják az EU-tól, hogy ha a sertéshús dömpingje valóban lassul Kína felé, akkor azt a gazdálkodók, a termelők ne érezzék meg a saját kárukon.

Címkék:
európai parlament, kínai, sertéshús, kína, kínai autók, kínai piac, kínai gazdaság, háború,