Elképesztő üzletett ütött nyélbe Warren Buffett: ez lehet a befektetőkirály legújabb pénzcsapja?

Pénzcentrum2024. június 18. 18:14

Warren Buffett vállalata, a Berkshire Hathaway további 2,95 millió Occidental Petroleum részvény megvásárlásával növelte részesedését az amerikai olajtermelő cégben közel 29%-ra, ezzel mintegy 15,37 milliárd dollár értékű részesedést szerezve - írta meg a Reuters.

Warren Buffett vezette Berkshire Hathaway Inc. újabb részvényvásárlást hajtott végre az Occidental Petroleum vállalatnál, amelynek köszönhetően a részesedése az olajtermelő cégben közel 29%-ra emelkedett. A hatósági bejelentések alapján a Berkshire további 2,95 millió Occidental részvényt szerzett meg.

A vásárlást hétfőn jelentette be a vállalat az amerikai értékpapír- és tőzsdefelügyelet felé benyújtott dokumentumokban. Ezek szerint csütörtöktől kezdve három különböző tranzakció során összesen mintegy 176 millió dollár értékben vásároltak részvényeket.

Ezen tranzakciók eredményeként a Berkshire Hathaway mostanra mintegy 255,3 millió Occidental törzsrészvény tulajdonosává vált, ami a cég hétfői állapota szerint körülbelül 29%-os részesedést és mintegy 15,37 milliárd dollár értéket képvisel. A hónap során végrehajtott összes vásárlás így 5,5 millió részvényre rúg.

2022 augusztusában a Berkshire engedélyt kapott arra, hogy akár az Occidental Petroleum 50%-os tulajdonrészét is megszerezze. Buffett ugyanakkor kijelentette, nem tervezi a houstoni székhelyű vállalat teljes felvásárlását. Elemzők szerint egy esetleges akvizíció bővíthetné a Berkshire energiaipari portfólióját, amely jelenleg több közműszolgáltatót és megújuló energiaprojektet foglal magában.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az Occidental tavaly egy jelentős ügyletet zárt be, 12 milliárd dollárért felvásárolta a CrownRock nevű palaolajtermelő céget, ezzel erősítve pozícióját az Egyesült Államok legnagyobb olajmezőjén.

Buffett kezében további lehetőségek is maradtak az Occidental-ban való további befektetésre: 83,5 millió részvény megvételére jogosító opciós utalványokkal rendelkezik darabonként 59,62 dollár áron. Ez az ár alacsonyabb az Occidental hétfői záróáránál (60,20 dollár). Az Occidental részvényei idén eddig körülbelül 1%-os növekedést mutattak és kedden enyhe emelkedést könyvelhettek el a tőzsdei kereskedés során.

Címkék:
gazdaság, felvásárlás, részvény, olaj, warren buffett, olajár, ásványolaj, berkshire hathaway,