Brutális jóslat érkezett az üzemanyagárakról: ez rengeteg magyar autósnak is keresztbe tehet?

Pénzcentrum2024. június 18. 13:13

Az olajárak kedden nagyjából stabilak maradtak, holott a kereskedők a nyári keresletnövekedés reményében várták az árak emelkedését, annak ellenére, hogy az erős kínálat nyomást gyakorolhat. Közben globális szinten magasabb nyersolaj- és finomított termékkészletekkel, valamint lassuló olajkereslet-növekedéssel szembesülünk.

Kedden az olajpiacok nagyjából stabil árakat mutattak, a kereskedők a nyári időszakra várt keresletnövekedés jeleit keresték, amelyek elősegíthetik az áremelkedést. Ez a tendencia azonban ellensúlyozható az erős kínálatból adódó nyomás által - írja elemzésében a Reuters. Az irányadó Brent nyersolaj határidős jegyzései enyhe, 0,2%-os növekedést követően 84,09 dolláron álltak, míg az amerikai West Texas Intermediate (WTI) nyersolaj határidős jegyzései szintén 0,2%-kal csökkentek, hordónként 80,18 dollárra.

Mindkét fő referenciaérték hétfőn jelentős, mintegy 2%-os emelkedést ért el, ami április óta a legmagasabb záróértéket jelenti. Francisco Blanch, a BoFA stratégája szerint a piac ismét a fundamentális tényezőkre koncentrál. Megjegyezte, hogy több helyen, így az Egyesült Államokban és Szingapúrban is magasabb volt a nyersolaj- és finomított termékek tárolása.

A globális olajkereslet növekedése lassulást mutatott az év első negyedévében, naponta 890 ezer hordóra csökkenve éves összevetésben. A második negyedévben további lassulásra utalnak az adatok. Ugyanakkor elemzők szerint az amerikai nyersolajkészletek várhatóan 2,3 millió hordóval csökkentek június 14-ig tartó héten.

Varga Tamás a PVM olajbrókere kiemelte, hogy az amerikai olajkészlet-adatok kulcsfontosságúak lesznek ezen a héten. Ezek megerősíthetik vagy cáfolhatják azt az optimizmust, miszerint a nyári autós szezon kezdetén felfelé indult a kereslet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Némely elemző pozitív kilátásokat fogalmazott meg az OPEC+ csoport által tervezett kínálatcsökkentés meghosszabbításának hatásaival kapcsolatban. Patricio Valdivieso szerint az OPEC+ legutóbbi iránymutatása és a változatlan napi 2,25 millió hordós keresletnövekedési kilátások stagnálást jeleznek az olajkínálat növekedésében 2024-re nézve.

Kínában májusban az olajfinomítók termelése 1,8%-kal esett vissza éves összevetésben. Ennek oka részben tervezett karbantartások voltak és részben az emelkedő nyersolajköltésekből adódó feldolgozási árrésekre gyakorolt nyomás. A befektetők figyelmét továbbra is leköti többek között a kamatlábakkal és az amerikai kereslet alakulásával kapcsolatos fejlemények is figyelemmel követése.

Címkék:
gazdaság, olaj, kereskedők, olajár, amerikai egyesült államok, brent olaj, nyersolajár, kőolaj,