Elképesztően kritikus helyzetben a világgazdaság: gyülekeznek a viharfelhők, összeomolhat minden

Pénzcentrum2024. június 10. 15:47

A világgazdaság kritikus fordulóponton áll, ahol a globális piacok stabilitása és a recesszió elkerülése érdekében a központi bankoknak összehangoltan kell cselekedniük. Eközben az infláció elleni küzdelem és a kamatlábak szabályozása közötti finom egyensúlyt kell megtalálniuk - összegezte a Business Insider.

A világgazdaság jelenleg kritikus fordulóponton áll, ahol minden egyes lépésnek helyesnek kell lennie annak érdekében, hogy elkerüljük a globális piacok destabilizálódását. Az elmúlt négy év során a világ közösen igyekezett enyhíteni a világjárvány gazdasági hatásait, majd megküzdeni az azt követő inflációs hullámmal. A központi bankok válasza a kamatlábak drasztikus csökkentése volt a járvány kitörésekor, majd az infláció felgyorsulása miatt gyors kamatemelések sorozatát hajtották végre.

Az Európai Központi Bank (EKB) nemrégiben 0,25 százalékponttal csökkentette az irányadó kamatlábat, jelezve ezzel, hogy az eurózóna talán túljutott az inflációs küzdelem legnehezebb szakaszán. Ez a lépés arra utal, hogy bár az inflációval való harc még nem ért véget, szükség van egy kis ösztönzésre a gazdaság további növekedéséhez. A befektetők és közgazdászok most arra számítanak, hogy a Federal Reserve (Amerikai Egyesült Államok központi banki rendszere; [Fed]) is hasonló lépéseket fog tenni.

Azonban 2023 elején a Wall Street még arra számított, hogy az infláció mérséklődik és lassabb gazdasági növekedés következik be, ami akár hat kamatcsökkentést is eredményezhetett volna a Fed részéről. Ehelyett az inflációs adatok magasak maradtak és az amerikai gazdaság erősebbnek bizonyult a vártnál. Ez azt jelenti, hogy lehetséges, hogy a várt szeptemberi kamatcsökkentés nem fog megtörténni.

A magas amerikai kamatlábak és a többi országban alacsonyabb kamatlábak közötti eltérés lehetőségét teremtett arra, amit "carry trade"-nek nevezünk: befektetők alacsony kamatozású országokból kölcsönveszik a pénzt és magasabb hozamot kínáló országokba fektetik be. Ez jelentős pénzáramlást generált Amerika felé.

Ez az áramlás viszont ellentmond annak, amit a Fed el szeretne érni: miközben próbálja csökkenteni a likviditást és kontrollálni az inflációt, ezek a pénzáramlások növelik azt. Ha ez folytatódik, akkor még nehezebb lesz Amerika számára lazítani anélkül, hogy tovább távolodna más országok monetáris politikájától.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A globális pénzáramlások és kamatlábpolitikák eltérései zavarokat okozhatnak nem csak Amerikában, hanem Európában és Ázsiában is. Például Japán és Dél-Korea nehézségekkel nézhet szembe monetáris politikai egyensúlyuk fenntartása során.

Végül pedig ha Amerika nem tudja csökkenteni a kamatlábait olyan gyorsan mint más országok vagy ha továbbra is forróak maradnak az inflációs adatok, akkor ez folyamatosan táplálhatja ezt az ördögi kört. Ez pedig nagyobb volatilitást okozhat egy már így is ingadozó piaci környezetben.

Linette Lopez szerint bár van remény arra, hogy ezek csak átmeneti eltérések lesznek és végül sikerül koordinálnunk politikánkat globális partnereinkkel, addig is fennmaradnak bizonytalanságok. Ezek pedig mind hozzájárulnak ahhoz, hogy nehezebben láthassuk előre gazdaságunk jövőbeli irányát.

Címkék:
bank, árak, piac, infláció, gazdaság, világgazdaság, kamatláb,