Most érkezett! Újra állami kézbe került a ferihegyi repülőtér

Pénzcentrum2024. június 6. 18:01

Aláírásra került a Budapest Airport Zrt. adás-vételi szerződése – olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményében.

Több mint egy éves intenzív tárgyalássorozatot követően 2024. június 6-án került aláírásra a Budapest Airport Zrt. adás-vételi szerződése. A közlemény szerint a reptér visszavásárlása a rendszerváltás utáni időszak legösszetettebb és legnagyobb értékű gazdasági tranzakciója. A megállapodással a magyar állam 80 százalékos tulajdonrészt szerez a Budapest Airport Zrt-ben, míg a francia társbefektető VINCI pedig 20 százalékot. A vételár 3,1 milliárd euró, a hitelezői konzorciummal történt sikeres megállapodással pedig a korábbi tulajdonosok által felvett 1,44 milliárd eurónyi hitel került meghosszabbításra.

A közlemény szerint a visszavásárlás érdekében az állam több vagyonelemet is értékesített - az Erste Bank Hungary Zrt-ben és a Yettel Magyarországban meglévő tulajdonrészét, valamint a hazai VIG társaságokban meglévő részesedésének döntö részét is (az állam 45 százalékos tulajdonrésze 10 százalékra csökkent. A három ügylet összesen több mint 700 millió eurós (közel 270 milliárd forintos) bevételt eredményezett az állam számára, melyet a reptér megvásárlására fordítottak. A vételár fennmaradó részét a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. az Eximbanktól kapott fejlesztési hitelből, valamint a költségvetés által végrehajtott tőkeemelésből finanszírozta.

Címkék:
Budapest, ferihegy, budapest airport, reptér, liszt ferenc repülőtér,