Nem megy jól a hazai ingatlanosoknak: jócskán esik az árbevétel - kipukkadt a lufi?

Pénzcentrum2024. május 31. 21:28

A Duna House csoport első negyedéves konszolidált árbevétele 8,9 milliárd forintot tett ki, ami 5 százalékos csökkenés a tavalyi első negyedévhez képest; a kamatfizetés, adózás és amortizáció előtti nyeresége (EBIDTA) 19 százalékkal nőtt, és 992 millió forint volt - közölte a cégcsoport pénteken.    

A csoport a transzparencia érdekében 2019. második negyedévétől tisztított core korrigált eredménykategóriákat tesz közzé, amelyben a MyCity ingatlanfejlesztő tevékenység eredménye mellett további korrekciót hajt végre a menedzsment által egyedinek, vagy a csoport eredménytermelésének megítélése szempontjából lényegesnek tartott tételekkel.

Az első negyedévben a csoport tisztított core EBITDA-ja 965,7 millió forint volt, ami 141 százalékos emelkedés az előző év azonos időszakához képest, a tisztított core adózott eredménye pedig 528 millió forint volt, 54 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A tájékoztatás szerint a csoport pénzügyi közvetítés árbevétele 49 százalékkal emelkedett, és 7,6 milliárd forintot tett ki az első negyedévben.

A csoport ingatlanközvetítő franchise szegmensének árbevétele az első negyedévben - a magyar és lengyel növekedés ellenére - mindössze 3 százalékkal nőtt az olaszországi ingatlanközvetítési tevékenység bezárása miatt.

A tájékoztatás szerint az olasz tevékenységek árbevételének csökkenése 2024. év elején megállt, az első negyedévben 2 százalékkal emelkedtek a bevételek. A negyedéves EBITDA 444 millió forintot tett ki. Magyarországon a Forest Hill projekt átadásai jelentős ingadozást okoznak a konszolidált kimutatásokban. Az ingatlanfejlesztési tevékenység összesen 270 millió forint árbevételt és 36 millió forint negyedéves EBITDA-t generált 2024. első negyedévében, így a magyar EBITDA 317 millió forint, a core EBITDA pedig 281 millió forint volt.

Címkék:
gazdaság, duna house, árbevétel, elemzés,