6 ország, ahova tömegével költöznek a magyar milliárdosok is: mégis, mi elől menekülnek?

Pénzcentrum2024. május 30. 16:16

A Henley & Partners adatai szerint 2023-ban rekordszámú, mintegy 122 000 milliomos döntött úgy, hogy új országba költözik. Főként Ausztráliába és az Egyesült Arab Emírségekbe, míg Kína és az Egyesült Királyság a legtöbb milliomost veszítette tavaly - írja a Business Insider.

A Henley & Partners adatai szerint 2023-ban rekordmennyiségű, körülbelül 122 000 milliomos döntött úgy, hogy új országba költözik. Ez a szám jelentős növekedést mutat a korábbi évekhez képest, és az adatok gyűjtésének kezdete óta, 2013 óta a legmagasabb érték. A váltás oka lehet állampolgárság megszerzése vagy a letelepedés.

Az Egyesült Államok továbbra is a legtöbb nagy vagyonú magánszemély (angol rövidítése HNWI, azaz High-Net-Worth Individual) otthona, akiknek likvid befektethető vagyona eléri az 1 millió dollárt. Ennek ellenére nem ez az ország élvezi a legnagyobb nettó beáramlást. Ausztrália vezeti ezt a listát, amely 2023 első felében várhatóan 5 200 milliomossal bővült, ami több mint kétszerese az USA-ban tapasztalt növekedésnek. Az Egyesült Államok csak a negyedik helyen áll a listában.

Kína és az Egyesült Királyság viszont jelentős veszteségeket szenvedtek el. Kína második egymást követő évben is elvesztette a legtöbb milliomost, nettó 13 500 fős csökkenéssel, míg az Egyesült Királyságban 3 200 fős csökkenést regisztráltak.

Ezzel szemben az Egyesült Arab Emírségek is kiemelkedő célpontnak bizonyult, bár pontos számokat nem említettek. A jelentés szerint ezek az országok vonzzák leginkább a gazdagokat vagyonuk védelme és gyarapítása céljából.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az adatok azt mutatják, hogy egyre több milliomos dönt úgy világszerte, hogy új országba költözik. Ez jelentős hatással van a globális gazdaságra és a befogadó országok demográfiai összetételére is. Az okok között szerepelhetnek adózási előnyök, jobb életminőség vagy biztonságosabb környezet keresése.

Címkék:
milliárdos, egyesült államok, költözés, szupergazdagok, leggazdagabb magyarok, kína, szupergazdag, leggazdagabb ember, egyesült arab emírségek,