Európa nagy részén már a múlté a drágulás: mi történhetett itt?

Pénzcentrum2024. május 28. 14:15

Az eurózóna fogyasztói csökkentették inflációs várakozásaikat a múlt hónapban – mutatta ki az Európai Központi Bank keddi friss felmérése. Éppen akkor, amikor a bank a rekordsorozatú kamatemelések visszaállítását tervezte - írja a Reuters.

Az Európai Központi Bank (EKB) által közzétett legutóbbi felmérés szerint az euróövezet lakossága mérsékelte inflációs elvárásait. A Frankfurtból érkezett jelentés rámutat arra, hogy a fogyasztók a következő tizenkét hónapra vonatkozóan 2,9%-os inflációt várnak, ami csökkenést jelent az előző havi 3,0%-os várakozáshoz képest. Ez a szint 2021 szeptembere óta a legalacsonyabb. Hosszabb távon, három évre előre tekintve az inflációs várakozások 2,5%-ról 2,4%-ra mérséklődtek.

Az EKB kiemelte, hogy bár az infláció az elmúlt év során jelentősen csökkent és a múlt hónapban 2,4%-ot ért el, előrejelzése szerint az év további részében ez a szint stabil maradhat. Az intézmény azt várja, hogy a dezinfláció folyamatának beindulásával 2025-re elérhetik az inflációs célt.

A felmérés szerint különbségek figyelhetők meg a különböző korcsoportok között: a fiatalabb válaszadók alacsonyabb inflációs várakozásokat jeleztek, mint idősebb társaik. Azonban ezek a nézetek egyre inkább közelítenek egymáshoz.

Az EKB június 6-án kamatcsökkentést helyezett kilátásba az árnövekedés lassulása miatt. Ugyanakkor több döntéshozó is óvatosságra intett egy esetleges túl gyors második lépés kapcsán. Hangsúlyozták, hogy az árnyomás továbbra is erős maradhat és nem garantált az inflációnak a célhoz való visszatérése.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A felmérésből kiderült továbbá, hogy a jövedelemmel kapcsolatos várakozások változatlanok maradtak. A gazdaság növekedésével kapcsolatos pesszimizmus enyhült: a válaszadók most már csak 0,8%-os csökkenést várnak a következő egy évben ellentétben az egy hónappal korábbi 1,1%-os csökkenéssel.

Végül az EKB megjegyezte, hogy enyhe növekedést várnak a munkanélküliség terén is, ami arra utalhat, hogy a munkaerőpiac viszonylag stabil maradhat.

Címkék:
bankszámla, bankvezér, infláció, fogyasztók, ekb, inflációs adat, infláció mértéke, inflációs várakozások,