Erre senki sem számított: súlyos rekordok dőltek meg a tőzsdén

Pénzcentrum2024. május 16. 16:44

Az amerikai tőzsde fő indexei rekordmagasságokat értek el, miután az áprilisi adatok szerint mérséklődni kezdett az infláció. Az előrejelzések szerint nőtt a kamatcsökkentés valószínűsége, ami pozitív hatást fejtett ki a piacokra - számolt be a CNN.

A szerdai tőzsdei zárás során mindhárom fő index, az S&P 500, a Nasdaq Composite és a Dow Jones Industrial Average is új csúcsokat értek el. Az emelkedés annak köszönhető, hogy az infláció a korábbi hónapokra jellemző emelkedés után áprilisban mérséklődni kezdett. Az S&P 500 index 1,2%-os növekedéssel átlépte az 5300-as szintet, míg a Nasdaq Composite körülbelül 1,4%-kal emelkedett, amivel új rekordot állított fel. A Dow Jones Industrial Average mintegy 350 pontos növekedést mutatott, azaz 0,9%-kal erősödött.

A piaci mozgás összefüggést mutat az amerikai fogyasztói árindexszel kapcsolatos legújabb jelentéssel, amely szerint az árak éves szinten 3,4%-kal nőttek áprilisban - ez enyhe csökkenést jelent az előző havi 3,5%-os emelkedéshez képest. A befektetők abban reménykednek, hogy a Federal Reserve (Szövetségi Tartalékbank) kamatcsökkentést hajt végre még ebben az évben.

Mire számítanak a szakemberek?

Gary Pzegeo elemzései szerint a Fed már az ősz során végrehajthat egy esetleges kamatcsökkentést. Az elemzők szeptemberi kamatcsökkentést helyeznek kilátásba, de egy második, decemberi csökkentés lehetőségét is megjósolták.

A közgazdászok és az elemzők kedvező fordulatként értékelik az adatokat a korábbi hónapokra jellemző magas inflációs tendenciák függvényében. Az infláció lassulása mellett azonban néhány területen továbbra is kihívásokkal kell szembenéznünk: tipikus példa erre, hogy bár az élelmiszerárak márciushoz képest csökkentek, más kiadások – pl. a lakhatás és az üzemanyag költségei - továbbra is nagy nyomást gyakorolnak a háztartásokra.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az infláció alapvető mérőszámának – ami nem veszi számításba az energia- és élelmiszerárak változékony hatásait - csökkenése szintén pozitív előrejelzéseket mutat. Az autók árai viszont annak ellenére is magasak maradtak, hogy a korábbi rekordmagas szintről csökkenésnek indultak.

Május eleje óta összességében leginkább a lakhatási költségek inflációja mérséklődött, ami viszont némi előrelépést jelent - a Fed azonban valószínűleg jelentős javulást vár el, mielőtt elkezdené megvalósítani a kamatláb-csökkentéseket. Az infláció mérséklődése mellett egy másik jelentés azt sugallta, hogy lassult a kiskereskedelmi forgalom növekedése áprilisban, mindez a jövőben hozzájárulhat az infláció további mérséklődéséhez.

Címkék:
infláció, gazdaság, tőzsde, közgazdász, nasdaq,