Aggódik a hazai bankvezér: hiába indult újra a magyar gazdaság, a neheze még csak most jön

Pénzcentrum2024. május 14. 20:04

Jelasity Radován, a Magyar Bankszövetség elnöke a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciáján jó hírekke szolgált: a gazdaság újraindult, a hitelezés élénkül, a betétek növekednek. Ugyanakkor mint kiemelte, az osztalékbevételek és a babaváró hitelhez kapcsolódó átértékelés nélkül 11% alatt volt tavaly a bankszektor tőkearányos megtérülése, amiért kevés befektető kapkodna.

Jelasity Radován szerint kihívásokkal teli időszakon vagyunk túl, de már folyamatosan javul a gazdasági helyzet, és egyben az üzleti és fogyasztói bizalom. A lakáshitelezésben a trendfordulót a tavalyi év utolsó negyedéve hozta el, ma már 100 milliárd forint körül van a szektor havi kihelyezése. A bankszektor kicsit előreszaladt, abból kiindulva, hogy az infláció nem lesz ennyire ragadós – néhány hónapja még nem az volt a kérdés ugyanis, hogy lesz-e egyáltalán kamatcsökkenés, hanem hogy mikor és milyen mértékű.

Mint elmondta, a CSOK Plusz repülőrajtja is hozzájárult a lakáshitelezés fellendüléséhez, ez a havi 30 milliárd forinthoz közelít, a reálbér-növekedésnek köszönhetően a lakossági tartalékok is emelkedtek. A kihívások között meghatározó a ragadós infláció kockázata, a fogyasztói bizalom törékeny helyreeállása és a beruházások lassú felfutása.

Címkék:
hitel, bankszövetség, infláció, fogyasztás, milliárd, hitelezés, bizalom, portfolio konferencia, jelasity radován, 2024,