Itt a válasz: ez jöhet az egyszámjegyű infláció után Magyarországon, nem fog mindenki örülni

Pénzcentrum2023. december 7. 09:28

Októberben némileg váratlanul 10 százalék alá süllyedt a magyar infláció, a csökkenés pedig várhatóan kitart novemberben és decemberben is. Viszont elemzők szerint 2024-ben már nehéz lehet további csökkenést felmutatni – írja a Portfolio.

Jelenleg azt látni, hogy az elemzők kivétel nélkül további csökkenést várnak a péntek reggel megjelenő novemberi inflációs adattól. Ők átlagosan 8 százalékos áremelkedési ütemre számítanak. Onnan pedig az év végére még további mérséklődés jöhet akár 6 százalék környékére.

Igen ám, de a 10 százalékos határ elérése után a következő lényeges kérdés az lesz, milyen ütemben csökken majd tovább az infláció. Az elemzők közül vannak, akik úgy látják, jövőre akár év elején elérhetjük az 5%-os inflációt. Ám a szakértők az év hátralévő részében már nem várnak érdemi csökkenést, sőt akár újabb enyhe gyorsulást is elképzelhetőnek tartanak. Így aztán akik szerint 2024 elején nem csípjük meg az 5%-ot, azoknak az ezzel kapcsolatos várakozásai jóval messzebb, akár éven túlra tolódnak – írják.

Címkék:
infláció, gazdaság, inflációs adat, infláció mértéke, inflációs várakozások,