Indul a Food Truck-szezon: ezekre a szabályokra figyelj, ha nem akarsz súlyos bírságot

Pénzcentrum2023. június 28. 10:30

A nyár és a rendezvényszezon indulásával a food truckok száma is emelkedik. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) összegyűjtötte, mire kell ügyelniük a büfékocsik üzemeltetőinek, hogy ne csak a vendégek, hanem az ellenőrök is elégedetten távozhassanak a pulttól.

Általánosságban igaz, hogy az élelmiszerbiztonságot mindenhol kötelező megteremteni és fenntartani, függetlenül a vendéglátóhely formájától. A food truckoknak is eleget kell tenniük például az allergén információkról történő tájékoztatási kötelezettségnek és önellenőrzési rendszert is működtetniük kell. Mindkét témában – sok más mellett – részletes információ olvasható a Vendéglátás és Étkeztetés Jó Higiéniai Gyakorlata Útmutatóban (GHP). A teljeskörű tájékoztatón felül a Nébih összegyűjtötte azokat a legfontosabb tudnivalókat, amelyek mentén biztonsággal üzemeltethetőek a büfékocsik.

Minden food trucknak rendelkeznie kell ún. bázishellyel. Itt végezhetőek azok a kiegészítő tevékenységek, amelyekre forgalmazás közben nincs lehetőség, például a raktározás, a víztartály tisztítása, fertőtlenítése, feltöltése, az előkészítés és a büfékocsi külső-belső takarítása. Az időszakosan üzemelő food truckok esetében a szezont a HACCP rendszer felülvizsgálatával, szükség szerinti módosításával érdemes kezdeni.

A Nébih hangsúlyozza, hogy az üzemeltetés során ügyelni kell a higiéniai és az élelmiszerbiztonsági előírások betartására, valamint arra, hogy az alapanyagok, továbbá a félkész-, és késztermékek nyomonkövethetősége folyamatosan biztosítva legyen. A hatósági ellenőrzések során fontos kritérium a HACCP-ben előírt dokumentumok valós adatokkal ellátott és naprakész vezetése (pl.: hűtőterek hőmérséklet ellenőrzési lapja, takarítás-fertőtlenítés utasítás, az alapanyagok számlái, stb.), így ezekre célszerű fokozottan ügyelni.

Az is kulcsfontosságú, hogy érvényes egészségügyi kiskönyvvel rendelkező dolgozókat alkalmazzanak, akiknek a munkába állásuk előtt oktatást kell tartani, például az élelmiszerbiztonsági alapokról és az egység sajátosságairól. Az alkalmazottaknak biztosítani szükséges az átöltözési, kézmosási, illemhelyhasználati lehetőséget.

Lényeges, hogy a tevékenység teljes ideje alatt – a raktározástól az előkészítésen át a kiszolgálásig – biztosítani kell a hűtőlánc folytonosságát. Csak olyan mennyiségben készítsenek ételt, amit megfelelően tudnak tárolni, és nem okoz gondot a hűtése vagy épp a megfelelő hőfokon tartása. Főleg a biztonságosan hőkezelhető ételek készítése és forgalmazása javasolt. A termékeket az árusítás minden szakaszában védeni kell a portól, a különböző időjárási helyzetektől és a fogyasztók általi szennyezésektől. A kis munkaterület miatt különösen fontos, hogy odafigyeljenek a keresztszennyeződések elkerülésére. Ez a félkész-, és késztermékek elkülönített tárolásával, az eszközök rendeltetésszerű használatával és a megfelelő személyi higiéniával valósítható meg.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A kulturált fogyasztói terület kialakítása sem maradhat el, amelynek alapja a tiszta fogyasztói pult megléte, valamint opcionálisan az asztalok, padok, székek kihelyezése. A közleményben kiemelik, hogy a hulladék kezeléséről és gyűjtéséről sem szabad megfeledkezni. Hulladékgyűjtő zsákokkal és edényekkel kell készülni, amelyek rendszeres ürítése alapvető követelmény. Végezetül nem árt, ha a váratlan eseményekre (pl. áramszünet, vízhiány) is rendelkeznek vészforgatókönyvvel.

 

Címkék:
egészség, nébih, gazdaság, allergén, takarítás, higiénia, szabálytalanság, streetfood, fertőtlenítés,