Magyarok millióinak a megtakarítása mehet a levesbe: már csak a párnahuzat a biztos?

MTI2023. június 11. 12:19

Csökkenő forgalom mellett, de emelkedett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe az elmúlt egy hétben. A BUX 49 320,70 ponton zárt pénteken, 1451,09 ponttal, 3,03 százalékkal magasabban, mint egy héttel korábban – írta meg az MTI.

67,9 milliárd forinton zárt a héten a részvénypiac, ami csökkenést jelent a múltheti, 691 milliárd forinthoz képest. Ráadásul a vezető részvények is vegyesen teljesítettek.

A héten folyamatosan emelkedtek az árfolyamok: a BUX index átlépte a 49 ezer pontos szintet, amivel elkezdett közelíteni az orosz-ukrán háború kitörése előtti szinthez. A vezető részvények közül fontos ellenállást tört át az OTP, így kiemelten érdemes figyelni a bankpapír mozgását. A Mol is folyamatosan emelkedett, de már túlvett tartományban mozog az árfolyam változásait mérő RSI indikátor. A Richter viszont negatív korrekcióba kezdett, a Magyar Telekom pedig szűk sávban végez oldalazást.

Az Equilor Befektetési Zrt. MTI-nek eljuttatott összefoglaljója szerint a JP Morgan megemelte az OTP célárfolyamát a héten: a korábbi 14 100 forintról 14 900 forintra módosították a 12 havi célárfolyamot, az ajánlást pedig semlegesről felülsúlyozásra javították.

Mindezek mellett kiderült, hogy az Unicredit is versenyben lehet az OTP romániai leánybankjáért. Ezzel kapcsolatban már megkezdődtet az előzetes tárgyalások, a tranzakció pedig 300-400 millió euró között alakulhat majd. A héten a Richter árfolyama 4,18 százalékkal csökkent, a részvény 8360 forinton zárt pénteken, heti forgalma meghaladta a 9,5 milliárd forintot.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Mol árfolyama 3,23 százalékkal emelkedett a héten. A papír 3000 forinton fejezte be a kereskedést pénteken, heti forgalma 12,8 milliárd forintot tett ki. Az OTP jegyzése 5,56 százalékkal emelkedett, a részvény forgalma a héten 43,5 milliárd forintot ért el, a bankpapír pénteken 11 580 forinton zárt. A Magyar Telekom 0,85 százalékkal gyengült a héten, pénteki záróára 409,5 forint volt, heti forgalma meghaladta a 735 millió forintot. A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 3334,06 ponton zárt a héten, ami 32,64 ponttal, 0,99 százalékkal magasabb az előző hetinél.

Címkék:
forint, otp, gazdaság, tőzsde, milliárd, vezető, részvények, bux, budapesti tőzsde, bux index,