Pénzcentrum • 2022. november 11. 10:16
Bár a kormány egyre több élelmiszerre terjeszti ki az árstopot hétről hétre szembesülünk vele, hogy továbbra is folyamatosan emelkednek az árak. Ehhez a gyenge forint, a szárazság és még sok más döntés és tényező hozzájárul. A Telex most annak járt utána, hogy miért drágulnak a hazai élelmiszerek ilyen brutálisan, miközben más európai országban nincs ilyen drasztikus áremelkedés.
Jelenleg a világon mindenütt drágul a megélhetés, azonban hazánknak az őszi élelmiszer-inflációs adataival sikerült a világ elsői közé kerülnie, olyan országok mellé, mint Szíria, Ghána, Moldova, Suriname vagy Irán. Ez pedig még csak a jéghegy csúcsa: az Európai Unió tagállamai közül Magyarországon volt a legmagasabb az élelmiszer-infláció már szeptemberben is.
A drágulás viszont soktényezős. A piacra talán a legnagyobb befolyással a 400 forint feletti euró- és dollárárfolyam van, ami nemcsak azokra a termékekre gyakorolt jelentős hatást, amiket egy az egyben külföldről hozunk be, de az itthon, külföldi alapanyagokból előállítottakra is.
Az élelmiszerárak növekedéséhez az is hozzátesz, hogy az év első felében a hazai kereslet is feltornázta az árakat:
Az élelmiszer-fogyasztás volumenindexe majdnem 10 százalékkal emelkedett az első negyedévben, az ársapkás termékekből elkezdtek betárazni az emberek
Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!
A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)
– mondta el Raskó György agrárközgazdász-agrárvállalkozó. Az ársapka így ösztönözte a felhalmozási hajlandóságot, hiszen az érintett termékek egy jó része sokáig eltárolható, de a húsok a mélyhűtőben is sokáig elállnak.
Mindezek mellett drasztikusan emelkedtek a gyártási költségek is, így a cégeknek egyre kisebb esélyük van egy biztonsági háló fenntartására. Ráadásul a hazai élelmiszer-ágazatról az is elmondható, hogy alacsony az energia-es munkaerő-hatékonysága. Ez azt jelenti, hogy ugyanazt a terméket Magyarországon több energiával és élőmunkával állítják elő, mint egy fejlettebb élelmiszeriparral rendelkező országban.