Pénzcentrum • 2021. április 25. 09:09
Az Európai Bizottság április 19-én oltalom alá vette a Budaörsi őszibarack elnevezést, ezzel 67-re emelkedett az uniós oltalomban részesült magyar földrajzi árujelzők száma. A földrajzi árujelzők használata komoly gazdasági előnyt jelent a termelők számára, hiszen jelentősen növeli a termék hozzáadott értékét. Kíváncsi vagy, mi van még a lista, és melyik 17 termék van a várólistán? Mutatjuk!
A földrajzi árujelzők használata olyan eszköz az előállítók kezében, amely komoly gazdasági előnyt jelenthet. A 2020 januárjában közzétett EU-s statisztikai adatok szerint a földrajzi árujelzővel ellátott agrártermékek értékesítési ára átlagosan kétszer magasabb, mint az ezzel nem rendelkező termékeké.
A földrajzi árujelzők használatának szabályozása biztosítja a magyar mezőgazdasági termékek, élelmiszerek, borászati termékek és szeszesitalok hagyományos neveinek védelmét az Európai Unió valamennyi tagállamában. Régi szokás az ételeket és italokat származási helyük alapján elnevezni. Egy földrajzi árujelző azonban a származáson kívül számos más jelentést is hordoz: a hagyományokat, a termelői közösséget, annak tudását, speciális termékkaraktert és minőségi szintet is megtestesít.
Az Agrárminisztérium (jogelődje: Földművelésügyi Minisztérium) 2015-ben indította el programját, melynek célja kettős: egyrészt az oltalomban részesülő földrajzi árujelzők számának növelése, másrészt pedig a már meglévő földrajzi árujelzőkben rejlő lehetőségek jobb kihasználása.
Az ilyen jelzéssel ellátott termékek közül számosat minden magyar ismer, és kapásból meg is tudná tippelni: szerepel a listában például a csabai kolbász, a szegedi fűszerpaprika vagy az őrségi tökmagolaj, de vajon melyik tájegységek híresek az ott termesztett barackról, vadkörtéről, kamillavirágról vagy épp rizsről, szarvasgombáról? Mutatjuk a listát:
EU által bejegyzett magyar földrajzi árujelzők
I. Mezőgazdasági termékek és élelmiszerek:
- Alföldi kamillavirágzat
- Budapesti téliszalámi
- Csabai kolbász/ Csabai vastagkolbász
- Gönci kajszibarack / Gönci kajszi
- Győr-Moson-Sopron Megyei Csemege Sajt
- Gyulai kolbász/ Gyulai pároskolbász
- Hajdúsági torma
- Kalocsai fűszerpaprika-őrlemény
- Magyar szürkemarha hús
- Makói vöröshagyma / Makói hagyma
- Makói petrezselyemgyökér
- Szegedi fűszerpaprika-őrlemény / Szegedi paprika
- Szegedi szalámi / Szegedi téliszalámi
- Szentesi paprika
- Szőregi rózsatő
- Szilvásváradi pisztráng
- Akasztói szikiponty
- Szomolyai rövidszárú fekete cseresznye
- Újfehértói meggy
- Budaörsi őszibarack
II. Szeszes italok:
- Pálinka
- Törkölypálinka
- Békési szilvapálinka
- Gönci barackpálinka
- Kecskeméti barackpálinka
- Szabolcsi almapálinka
- Szatmári szilvapálinka
- Újfehértói meggypálinka
- Vasi vadkörte pálinka
III. Borászati termékek:
- Badacsony / Badacsonyi
- Balaton / Balatoni
- Balatonmelléki
- Balatonboglár / Balatonboglári
- Balaton-felvidék/ Balaton-felvidéki
- Balatonfüred-Csopak/ Balatonfüred-Csopaki
- Bükk / Bükki
- Csongrád / Csongrádi
- Csopak / Csopaki
- Debrői Hárslevelű
- Duna / Dunai
- Duna-Tisza közi
- Dunántúl / Dunántúli
- Eger / Egri
- Etyek-Buda / Etyek-Budai
- Felső-Magyarország / Felső-Magyarországi
- Hajós-Baja / Hajós-Bajai
- Izsáki Arany Sárfehér
- Káli
- Kunság / Kunsági
- Mátra / Mátrai
- Monor / Monori
- Mór / Móri
- Nagy-Somló / Nagy-Somlói
- Neszmély / Neszmélyi
- Pannon
- Pannonhalma / Pannonhalmi
- Pécs
- Soltvadkerti
- Somló / Somlói
- Sopron / Soproni
- Szekszárd / Szekszárdi
- Tihany / Tihanyi
- Tokaj / Tokaji
- Tolna / Tolnai
- Villány / Villányi
- Zala / Zalai
- Zemplén / Zempléni
Uniós oltalomra benyújtott magyar földrajzi árujelzők
I. Mezőgazdasági termékek és élelmiszerek:
JÓL JÖNNE 2,8 MILLIÓ FORINT?
Amennyiben 2 809 920 forintot igényelnél 5 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 62 728 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 12,86%), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 62 824 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)
- Balatoni hal
- Derecske alma
- Fertőd vidéki sárgarépa
- Hegykői petrezselyemgyökér
- Jászsági nyári szarvasgomba
- Keleméri bárányhús
- Nagykörűi ropogóscseresznye
- Nagykun rizs
- Őrségi tökmagolaj
- Szegedi tükörponty
- Tuzséri alma
II. Szeszes italok:
- Homokháti őszibarack pálinka
- Madarasi birspálinka
- Nagykörűi cseresznyepálinka
- Nagykunsági birspálinka
- Nagykunsági szilvapálinka
- Sárréti kökénypálinka
EU által bejegyzett Hagyományos Különleges Termékek
- Tepertős pogácsa
- Rögös túró
Felmérést készít a Pénzcentrum!
A Pénzcentrum legújabb felmérésében arra keresi a választ, miért keresik elsősorban a vásárlók a magyar termékeket, milyen elvárásaik vannak a boltokkal szemben, illetve mi motiválhatná őket arra a jövőben, hogy inkább a hazai árukat válasszák. Kérjük, hogy válaszaiddal segítsd te is a munkánkat!
A Budaörsi őszibarackról
Az Európai Bizottság április 19-én oltalom alá vette a Budaörsi őszibarack elnevezést. Ez a fajta intenzív illatú, aromaanyagokban gazdag, zamatos gyümölcs, melynek sajátos jellemzői a pirosas fedőszín, a molyhos héj, a nem túl kemény hús és a leveses állomány. A Budaörsi őszibarack minősége a termesztési kultúrának és az emberi szaktudásnak is köszönhető. Budaörsön és környékén az őszibarack nemesítés hagyománya a XIX század végére nyúlik vissza. A területen termesztett őszibarack fajták az ott meghonosított fajtákból és a területre szelektált fajtákból kerültek ki. Az emberi szaktudás napjainkban is meghatározó szerepet játszik a kézzel való ritkítás, a tapintásos érettség vizsgálat és a kézi szedés során.
A Budaörsi őszibarack termőterülete lankás dombokon és déli fekvésű lejtőkön fekszi, ahol a jellemzően magas napsütéses órák száma nagy napi hőingadozással párosul, ami kedvez a gazdag zamatanyagok és a pirosas fedőszín kialakulásának. A gyümölcs üde savassággal párosuló édes íze és intenzív illata a szerves anyagokban és mikroelemekben gazdag termőtalajnak köszönhető. A gyümölcs leveses állománya az érési időszakra eső csapadékmennyiség hatására alakul ki.
Címlapkép: AM Sajtó