Pénzcentrum • 2025. március 21. 21:04
Egy új kutatás szerint a vaj növényi olajokkal való helyettesítése jelentősen csökkentheti a halálozási kockázatot, ami ellentmond annak a közösségi médiában terjedő trendnek, amely a vajat és az állati zsírokat részesíti előnyben a növényi olajokkal szemben.
A Harvard T.H. Chan School of Public Health kutatói által végzett vizsgálat kimutatta, hogy a magasabb vajfogyasztás 15%-kal növeli a halálozási kockázatot, míg a növényi alapú olajok - beleértve a szója-, repce- és olívaolajat - fogyasztása 16%-kal csökkenti azt.
A tanulmány szerint már napi 10 gramm vaj növényi olajokkal való helyettesítése is 17%-kal alacsonyabb összhalálozási és rákkal összefüggő halálozási kockázatot eredményez. A kutatók több mint 221 000 résztvevő 33 éves étkezési adatait elemezték - írta a CNN.
Az eredmények ellentmondanak annak a közösségi médiában terjedő nézetnek, miszerint a vaj egészségesebb választás lenne. Több befolyásos személy, köztük Robert F. Kennedy Jr. egészségügyi miniszter és Dr. Paul Saladino is az állati zsírok mellett kampányol, azonban a tudományos bizonyítékok nem támasztják alá állításaikat.
A kutatás vezetője, Walter Willett professzor hangsúlyozza, hogy nem kell teljesen száműzni a vajat az étrendből, de a növényi olajokkal való részleges helyettesítése jelentős egészségügyi előnyökkel járhat hosszú távon.
Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!
A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)
Az olíva-, repce- és szójaolaj bizonyult a legkedvezőbb hatásúnak az egészségre, köszönhetően magas omega-3 zsírsav tartalmuknak. Ugyanakkor a szakértők arra is felhívják a figyelmet, hogy minden olajat mértékkel kell fogyasztani, hiszen kalóriatartalmuk jelentős.
A kutatók azt javasolják, hogy érdemes változatosan használni a különböző növényi olajokat, és a vajat csak olyan alkalmakkor fogyasztani, amikor annak jellegzetes íze valóban fontos szerepet játszik az ételben.