Brutális dolog derült ki a műanyag edényekről: biztos jó ötlet ezekben tárolni az ételt?

Pénzcentrum2025. január 8. 19:04

A műanyag ételtároló edények kényelmesek és széles körben használtak, de vajon biztonságosak? Az utóbbi években egyre többen kérdőjelezik meg ezen eszközök hatását az egészségre és a környezetre. A kutatók szerint a műanyag típusa és használati módja döntő szerepet játszik. Szakértők rámutatnak, hogy nem minden tároló egyforma: bizonyos típusokból káros anyagok oldódhatnak ki az ételbe, míg mások tartósabbak és biztonságosabbak. Hogyan válasszunk megfelelő edényt, és mire figyeljünk használat közben?  

Az elmúlt években egyre nagyobb figyelem irányul a műanyag ételtároló edények biztonságosságára és környezeti hatásaira. Bár ezek az eszközök praktikusak és költséghatékonyak, fontos tisztában lenni a helyes használatukkal és esetleges kockázataikkal.

A műanyag ételtároló edények típusai és biztonsága kulcsfontosságú kérdés. Michael Tunick, a Drexel Egyetem kutatója szerint az edények alján található újrahasznosítási kód sokat elárul. "A 2-es, 4-es vagy 5-ös számmal jelölt edények élelmiszer-biztonságosak és többször újrahasználhatók" - magyarázta Tunick. Ezek a számok olyan műanyagokat jelölnek, mint a nagy sűrűségű polietilén (HDPE), az alacsony sűrűségű polietilén (LDPE) és a polipropilén (PP) - írta a Huffpost.

Bryan Quoc Le élelmiszer-tudományi tanácsadó figyelmeztet, hogy a kevésbé biztonságos műanyagokból káros anyagok oldódhatnak ki az ételbe.

A műanyag összetevők kioldódhatnak és átvándorolhatnak az élelmiszerbe, és sokuk endokrin diszruptor, amely hatással lehet a hormonháztartásra

- mondta Le. A márkás és generikus tárolóedények közötti különbségek egyre csökkennek. Trevor Craig, a Microbac Laboratories szakértője szerint "a márkás cégek arra specializálódtak, hogy a saját felhasználási és üzleti modelljüket legjobban kiszolgáló tárolókat készítsenek, így vastagabbak, masszívabbak és jobban megtervezettek lehetnek". Ugyanakkor Le megjegyzi, hogy "a minőségi különbség egyre kisebb, mivel a nagy márkákat eladták vagy egyesültek nagyobb konglomerátumokkal".

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 19 170 925 forintot 20 éves futamidőre már 6,26 százalékos THM-el,  havi 138 454 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,88%; az Erste Banknál 7,00%, a  Raiffeisen Banknál 7,00%, a K&H Banknál pedig 7,49%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Az ételtároló edények élettartamát illetően nincs szigorú szabály, de Craig szerint az állapotuk alapján meg kell ítélni őket. "Ahogy egy tárolóedény öregszik, elkezd repedezni, vetemedni, és kisebb aggodalomra ad okot, hogy bűzleni és elszíneződni kezd" - magyarázta. Általános tanácsként a 10 évnél régebbi edényeket érdemes lecserélni, különösen a 2010 előtt gyártottakat, amelyek még tartalmazhatnak biszfenol A-t (BPA).

A műanyag tárolóedények élettartamának meghosszabbítása érdekében Le azt javasolja, hogy kerüljük a mosogatógépben való tisztítást. "A kiváló minőségű, élelmiszeripari műanyag edények becsült mosogatógépi vagy forró vizes mosási száma 100-szoros" - mondta. Craig egyetért ezzel, és a kézi mosást javasolja: "Kézzel tisztítsa meg őket forró, szappanos vízzel. Ez lesz a legjobb módszer arra, hogy megakadályozza a sérülésüket."

Címkék:
egészség, élelmiszer, élelmiszerbiztonság, műanyag, műanyag edények,