Pénzcentrum • 2024. december 19. 09:44
A növényi alapú tejhelyettesítők népszerűsége az utóbbi években jelentősen megnőtt, azonban egy új tanulmány rávilágít arra, hogy további kutatásokra van szükség e termékek táplálkozási értékének meghatározásához. Az olaszországi Bresciai Egyetem és a dániai Koppenhágai Egyetem kutatói tíz különböző növényi alapú tejalternatíva tápértékét vizsgálták, összehasonlítva azokat két tejtermékkel- számolt be a Science Alert.
A kutatás során az ultramagas hőmérsékleten (UHT) végzett kezelések hatását elemezték a növényi alapú tejhelyettesítők tápértékére. Az UHT eljárás, amely 140 °C feletti hőmérsékleten sterilizálja az élelmiszereket, meghosszabbítja azok eltarthatósági idejét, de egyben olyan kémiai reakciókat is kiválthat, amelyek befolyásolhatják a tápértéket.
Marianne Nissen Lund, a Koppenhágai Egyetem élelmiszertanulmánya kiemelte: "A legtöbb növényi alapú ital már most is lényegesen kevesebb fehérjét tartalmaz, mint a tehéntej. A kis mennyiségben jelenlévő fehérje pedig hőkezeléskor még tovább módosul."
A kutatók a Maillard-reakció termékeit (MRP-k) vizsgálták, amelyek az aminosavak és a cukrok hőkezelése során keletkeznek. Ezek a vegyületek csökkenthetik a kritikus aminosavak elérhetőségét, így befolyásolva a fehérjék tápértékét. Az eredmények azt mutatták, hogy bár a keverékek eltérőek voltak, a tehéntej általában több fehérjét és magasabb aminosavtartalmat mutatott, mint a növényi alapú alternatívák többsége.
A tanulmány során egyes növényi alapú tejhelyettesítőkben aggályos vegyületeket találtak, bár olyan mennyiségben, amely nem jelent közvetlen veszélyt. Ezek között szerepelt a rákkeltő akrilamid és a hidroxi-metil-furfurol (HMF) nevű reaktív anyag.
Meglepődtünk, hogy akrilamidot találtunk, mert az általában nem található meg folyékony élelmiszerekben. Az egyik valószínű forrása az egyik termékben használt pörkölt mandula
LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!
A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 917 331 forintot 10 éves futamidőre már 6,55 százalékos THM-el, havi 214 520 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,73% a THM, míg a MagNet Banknál 6,85%; az Erste Banknál 6,91%, a K&H Banknál 6,98%, a Raiffeisen Banknál pedig 7,00%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)
- mondta Lund. A kutatók hangsúlyozzák, hogy az eredményeket egyensúlyba kell hozni a tejtej környezetterhelő hatásával és más egészségügyi előnyökkel, például a zabtej rák elleni védelmével kapcsolatos bizonyítékokkal. Nem arról van szó, hogy egy tejfajta a legjobb, az összes többit pedig kerülni kell.
A szakértők szeretnék felhívni a figyelmet a növényi alapú tejhelyettesítők potenciális tápanyaghiányára, és javasolják, hogy több tápértékkel kapcsolatos információ jelenjen meg a csomagoláson. Általános tanácsuk az, hogy olyan ételekre és italokra összpontosítsunk, amelyeken kevés feldolgozást alkalmaztak, és a lehető legtöbb ételt készítsük el magunk.
Lund végül megjegyezte: "Ideális esetben az élelmiszerágazatban a zöld átmenetet nem az jellemezheti, hogy növényi alapanyagokat veszünk, ultrafeldolgozzuk őket, majd feltételezzük, hogy egészséges eredményt kapunk. Még ha ezek a termékek nem is veszélyesek vagy kifejezetten egészségtelenek, gyakran nem is különösebben táplálóak számunkra."