Óriási baj van a tonhalkonzervekkel: rendkívül veszélyes anyag van mindegyikben

Pénzcentrum2024. november 1. 11:04

A tonhalkonzervekben található higany komoly egészségügyi kockázatot jelenthet: civil szervezetek sürgős intézkedéseket követelnek az európai kormányoktól. Javasolják, hogy vezessenek be egy védzáradékot, amely megakadályozná a 0,3 mg/kg-nál magasabb higanytartalmú termékek értékesítését és promócióját.   

Egy friss, öt európai országra kiterjedő vizsgálat riasztó eredményeket hozott napvilágra a tonhalkonzervek higanytartalmával kapcsolatban. A kutatás szerint a vizsgált termékek mindegyike tartalmazott higanyt, és több mint felükben ez meghaladta az egyes félajtákra vonatkozó biztonsági határértéket. A szakértők szerint ez komoly közegészségügyi kockázatot jelent, és sürgős intézkedésekre van szükség.

A Foodwatch France és a Bloom civil szervezetek által végzett kutatás során 148 tonhalkonzervet vizsgáltak meg, amelyeket Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban, Németországban és Nagy-Britanniában vásároltak. Az eredmények azt mutatták, hogy minden egyes konzervdoboz tartalmazott higanyt - írta a Daily Mail, és 57 százalékuk meghaladta a 0,3 mg/kg-os határértéket, amely például a tőkehalra vonatkozik.

A legmagasabb mért érték egy párizsi üzletben vásárolt konzerv esetében 3,9 mg/kg volt, ami a határérték 13-szorosa. Bár az Európai Unióban és az Egyesült Királyságban a tonhalra vonatkozó jelenlegi határérték 1 mg/kg, a kutatók szerint ez túl magas, és nem nyújt megfelelő védelmet a fogyasztóknak.

Karine Jacquemart, a Foodwatch France vezérigazgatója hangsúlyozta a probléma súlyosságát: "Amit a tányérunkra teszünk, az a közegészségügyre nézve kolosszális kockázatot jelent, amit nem vesznek komolyan. Nem adjuk fel, amíg nem lesz egy védettebb európai szabvány."

A higany különösen veszélyes lehet a fejlődő szervezetre. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a terhes nők és a gyermekek különösen érzékenyek a magas metil-higany szintre. A fémnek való kitettség károsíthatja az agy fejlődését, súlyos tüdőkárosodást okozhat, és egyes kutatások összefüggésbe hozták bizonyos rákos megbetegedésekkel is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A civil szervezetek sürgős intézkedéseket követelnek az európai kormányoktól. Javasolják, hogy vezessenek be egy védzáradékot, amely megakadályozná a 0,3 mg/kg-nál magasabb higanytartalmú termékek értékesítését és promócióját. Emellett azt kérik, hogy távolítsák el az összes tonhalat tartalmazó terméket az iskolai étkezdékből, óvodákból, szülészetekről, kórházakból és idősotthonokból.

A probléma súlyosságát jelzi, hogy egy átlagos európai évente több mint 2,8 kilogramm tonhalat fogyaszt, ami körülbelül 25 konzervnek felel meg. A tonhal, mint csúcsragadozó hal, különösen hajlamos a higany felhalmozására, mivel a táplálékláncban feljebb helyezkedik el.

A szakértők figyelmeztetnek, hogy a higanymérgezés tünetei között szerepelhet a gyenge perifériás látás, zsibbadás, koordinációs zavarok, beszéd- és egyensúlyzavarok, valamint izomgyengeség. Bár az emberi adatok egyelőre nem kötik össze egyértelműen a higanyexpozíciót a rákos megbetegedésekkel, állatkísérletek során nagy dózisú higany többféle tumor kialakulását váltotta ki.

Címkék:
egészség, európa, európai unió, kutatás, veszélyes, konzerv, termékek,