Szörnyű dolog derült ki az egyre gyakoribbá váló vetélések kapcsán: ezzel eddig nem foglalkoztak

Pénzcentrum2024. október 28. 16:46

Az éghajlatváltozás súlyos következményeire figyelmeztet egy új jelentés, amelyet a novemberi Cop29-es csúcstalálkozón részt vevő döntéshozóknak címeztek - számolt be a The Guardian. A dokumentum rávilágít arra, hogy az éghajlati válság okozta vetélések, koraszülések és az anyák egészségében okozott károk "vakfoltot" jelentenek a jelenlegi cselekvési tervekben.

A jelentést 45 ország 80 vezető tudósa készítette, összegyűjtve a fizikai és társadalomtudományok legfrissebb eredményeit. A dokumentum célja, hogy segítséget nyújtson az ENSZ azerbajdzsáni éghajlat-változási csúcstalálkozóján folytatott tárgyalásokhoz.

Johan Rockström professzor, az Earth League társelnöke hangsúlyozta: "A világ bolygóméretű kihívásokkal néz szembe, a metánkibocsátás növekedésétől a kritikus infrastruktúrák sebezhetőségéig." A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a növekvő hőség, az óceánok instabilitása és az amazonasi esőerdő rendszerek összeomlása bolygónk egyes részeit a lakhatóság határán túlra sodorhatja.

A jelentés kiemeli, hogy a növekvő éghajlati szélsőségek több elvesztett csecsemőt, koraszülést és kognitív károsodást okoznak az újszülötteknél.

Egy indiai tanulmány például kétszeres vetélési kockázatot állapított meg a hőstressztől szenvedő terhes nőknél, míg egy kaliforniai kutatás jelentős összefüggést talált a hosszú távú hőterhelés és a halvaszületés, valamint a koraszülés között. Jemilah Mahmood professzor, a malajziai Sunway Centre for Planetary Health munkatársa figyelmeztetett: "A globális hőmérsékleti rekordok továbbra is folyamatosan dőlnek, ami súlyosbítja az egészséget fenyegető veszélyeket." Hozzátette, hogy az egészségügyi szolgáltatások, a higiénia és az élelmiszerellátás összeomlása a szélsőséges időjárás idején súlyosbítja a terhes nők problémáit.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A jelentés rámutat arra is, hogy az Atlanti-óceáni Meridionális Áramlás Rendszer (AMOC) lassulása és az amazóniai esőerdő ellenálló képességének csökkenése további súlyos kockázatokat jelent. A dokumentum szerint a Cop29-nek előrelépést kell elérnie a Brazília által javasolt, évi 250 milliárd dolláros trópusi erdők alapjának létrehozásában.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy a mai infrastruktúrát egy olyan éghajlatra építették, amely már nem létezik. Jelentős finanszírozásra van szükség ahhoz, hogy ezt az infrastruktúrát felkészítsék a szélsőséges időjárási viszonyok súlyosbodására. A jelentés végül kiemeli az éghajlat-politikák méltányosságának fontosságát.

Címkék:
egészség, szülés, egészségügy, hőség, terhesség, anya, klímaváltozás, jelentés, éghajlat, terhes, dokumentum, várandós, klímaválság,