Nem elég a covid-járvány: több iskolában még azonosítatlan vírusfertőzés is terjed, ezek a tünetek

Pénzcentrum2024. október 28. 13:14

A 42. héten három tömeges, közösségi illetve területi gastroenteritis-járványt jelentettek - közölte az NNGYK. A védőoltással megelőzhető fertőző betegségek közül 41 pertussis, vagyis szamárköhögés megbetegedés gyanúját rögzítették, és egy-egy hazai eredetű nyugat-nílusi láz megbetegedést jelentettek.

A 2024. október 14. és 20. közötti időszakban egy Tolna vármegyei általános iskolában 2024. október 8-val kezdődően hasi fájdalom, hányás és hasmenés vezető tünetekkel enterális járvány alakult ki. Az összes exponált száma 168 fő, ebből 53 fő (50 gyermek, 3 fő dolgozó) betegedett meg. Kórházi ápolásra 1 fő gyermek szorult. A kórházban végzett diagnosztikai vizsgálatok negatív eredménnyel zárultak. Az illetékes járási népegészségügyi osztály által végzett járványügyi vizsgálat adatai alapján a megbetegedések étel eredete nem valószínűsíthető, a megbetegedéseket feltételezhetően vírusfertőzés okozta, mely kontakt úton terjedt.

Egy Pest vármegyei általános iskolában 2024. október 15-től kezdődően enterális járvány alakult ki. A vezető tünetek hányinger, hányás, hasmenés, hőemelkedés, hasi fájdalom. Az összes exponált száma 429 fő, ebből 85 fő (80 gyermek, 5 fő dolgozó) betegedett meg. Kórházi ápolásra egy betegnél sem volt szükség. Két főnél végzett diagnosztikai vizsgálatok bakteriológiai eredményei negatívak, vírus diagnosztikai vizsgálat még folyamatban van. Az illetékes járási népegészségügyi osztály által végzett járványügyi vizsgálat eredményeként rendelkezésre álló adatok alapján a megbetegedések étel eredete nem valószínűsíthető, feltételezhetően kontakt úton terjedt vírusfertőzés okozta a megbetegedéseket.

A 42. héten továbbá egy budapesti vendéglátóipari egységben megrendezett gálaeseményen résztvevők körében 2024. október 10-13. között enterális járvány zajlott. 178 exponált személyből 65 főnél jelentkeztek hőemelkedés, hányinger, hányás és hasmenés tünetek. Kórházi ápolás egy beteg esetében vált szükségessé, egy betegnél az elvégzett diagnosztikus vizsgálat negatív eredménnyel zárult. A kerületi népegészségügyi osztály által végzett járványügyi vizsgálat alapján felmerült az élelmiszer eredetű fertőzés lehetősége, ezért az illetékes kormányhivatal Vendéglátás Ellenőrzési Osztályának értesítése megtörtént. Az általuk tartott helyszíni szemle során ételminták valamint felületi minták kerültek levételre, melyek laboratóriumi vizsgálata még folyamatban van.

A védőoltással megelőzhető fertőző betegségek közül 41 szamárköhögés megbetegedés gyanúját rögzítették a fertőzőbeteg nyilvántartásba, a bejelentések a fővárosból és 16 vármegyéből érkeztek. Ezzel az idei évben regisztrált szamárköhögés esetek száma 1019-re emelkedett. Ennek átlagos évek során az 1%-át sem regisztrálták az egész év leforgása alatt. A megelőző, 41. héten kevesebb, 24 pertussis megbetegedés gyanúját rögzítették a fertőzőbeteg nyilvántartásban. Előtte a 40. héten 51, a 39. héten 62, előtte 70 esetet jelentettek egy héten. A 42. hétre tehát a megelőző  héthet képest több fertőzés jutott, a hosszú távú trend azonban csökkenő. Azonban a múlt heti eredmények arra figyelmeztetnek:

nem ért még véget a szamárköhögés fertőzési időszaka, továbbra is érdemes fokozottan ügyelni az oltatlan idősek és kisgyermekek óvására a fertőzéstől.

A 42. héten a betegek közül 13 volt csecsemő, egy fő az 1-2 éves, két fő a 3-5 éves, két fő a 6-9 éves, két fő a 10-14 éves, két fő a 15-19 éves, két fő a 20-29 éves, négy fő a 30-39 éves, hat fő a 40-49 éves, három fő az 50-59 éves, négy fő pedig a 60 év feletti korcsoportba tartozott. Az elvégzett mikrobiológiai vizsgálatok 15 fő esetében támasztották alá a klinikai diagnózist. A többi betegnél a diagnosztikus vizsgálatok még folyamatban vannak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 583 438 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 137 058 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,76%; a Raiffeisen Banknál 7,00%, az Erste Banknál szintúgy 7,00%, az OTP Banknál pedig 8,16%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Továbbá a 42. héten Bács-Kiskun és Fejér vármegyéből egy-egy hazai eredetű nyugat-nílusi láz megbetegedést jelentettek, ezzel a 2024. évben nyilvántartott nyugat-nílusi láz megbetegedések száma 111-re nőtt. Budapest (22 fő), Bács-Kiskun (3 fő), Békés (1 fő) Csongrád-Csanád (6 fő), Fejér (24 fő), Győr-Moson-Sopron (10 fő), Hajdú-Bihar (12 fő), Heves (2 fő), Jász- Nagykun-Szolnok (6 fő), Komárom-Esztergom (3 fő), Pest (11 fő), Somogy (2 fő), Szabolcs- Szatmár-Bereg (1 fő), Tolna (1 fő), Vas (2 fő), Veszprém (5 fő) vármegye területén regisztráltak megbetegedéseket. A betegek 66%-a férfi, az átlagéletkor 63 év (2-86 év).

A betegek 92%-nál jelentkeztek idegrendszeri tünetek. A betegek 94%-nál volt szükség kórházi kezelésre.

Mivel már csak 1-1 beteg fordult elő, a 41. héten is csak 1 betegről érkezett jelentés, feltehetően a nyugat-nílusi láz visszaszorulóban van. A nyugat-nílusi láz 2024. évi, hazai terjedéséről szóló összefoglaló cikkünk itt olvasható.

Címkék:
egészség, járvány, fertőzés, egészségügy, október, beteg, betegek, tünet, megbetegedés, fertőzött, tünetek, láz, nngyk,