Kiakadt a magyar borászokra Zacher Gábor: Én azt gondolom, ez teljesen gáz!

Pénzcentrum2024. október 28. 16:34

Varga Máté, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának alelnöke a Pénzcentrumnak adott interjújában felvetette a zéró tolerancia lazításának lehetőségét, valamint a belföldi borfogyasztás népszerűsítésének fontosságát a fiatalok körében. Véleménye azonban vegyes reakciókat váltott ki: míg a borászatban kedvező iránynak látják a hazai fogyasztás növelését, Zacher Gábor toxikológus élesen kritizálta a fiatalok alkoholfogyasztásra való ösztönzését, hangsúlyozva az egészségtudatosság fontosságát. A közelgő Száraz November kampány célja éppen az, hogy felhívja a figyelmet az alkoholfogyasztás mérséklésére és a tudatos életvitelre.

Október közepén adott interjút a Pénzcentrumnak Varga Máté, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnökségi tagja,  illetve a szakmaközi ügyekért felelős alelnöke, amiben több kijelentése is nagy port kavart. Először a zéró tolerencia lehetséges eltörléséről beszélt, véleménye szerint ugyan a magyar társadalom nem biztos, hogy érett a küszöb eltörlésére, de azt gondolja, nem feltétlenül rossz irány az, ha mondjuk egy kiránduláson az ebéd mellé elfogyaszthat valaki egy pohár bort és utána még autóba ülhet. 

A témában mi is készítettünk egy kérdőívet, kíváncsiak vagyunk, a magyar társadalomnak mi a véleménye erről. 

A másik topik: mint arról már beszámoltunk, változóban vannak az alkoholfogyasztási szokások a világban, bár  jelentős generációs különbségek láthatók, de valójában minden korosztály esetében jelen van ez a trend. A termelők, például a borászok is megérzik, pláne külföldön: nem tudnak már olyan mennyiségben értékesíteni, mint korábban, ezért egyéb felhasználásokhoz folyamodnak. 

Varga Máténak ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa pont most indít egy komoly belföldi promóciós projektet, melyben a fiatalabb fogyasztókat ösztönözik, hogy borászati termékeket fogyasszanak. "Látjuk mi is a kialakulóban lévő trendeket, amelyek az alkoholmentes vagy alacsony alkoholtartalmú italok irányában tolják el a fogyasztást. Magunkba kell nézni, mint ágazat, és meg kell teremtenünk azokat a körülményeket, melyben a bor újra divatos lesz, olyan élményt adj a fogyasztónak, ami után újra és újra leveszi az adott terméket a polcról" - emelte ki.

Zacher Gábor kifakadt

Ez azonban a szakember szerint óriási hiba. Zacher Gábor toxikológus egy friss videóban fejtette ki a véleményét a témáról reagálva az interjúra. 

Én azt gondolom, ez elég gáz. A legutóbbi statisztikák alapján szerencsére csökken elsősorban a fiatalok alkoholfogyasztása. Magyarország 2020-ban még a második helyen állt e tekintetben az európai ranglistán, most szerencsére lejjebb csúsztunk, hatodik, hetedik helyen állunk.

Miért nem örülnünk inkább kellene ennek a változásnak? Miért kellene ösztönöznünk ivásra a fiatokat? - teszi fel a kérdést a toxikológus. Mint elmondta,  egyre több olyan egészségtudatos fiatal van aki rájött , hogy az alkoholnak igenis van káros hatása.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A legutóbbi tanulmányok alapján egyértelműen kijelenthetjük hogy az az alkoholmennyiség, ami egyértelműen nem káros az egészségre, az a 0 milliliter. 

 - fejtette ki. Szerinte nem szerencsés arra ösztönözni a fiatalokat, hogy több bort igyanak.

A másik tévedés, amire felhívta a figyelmet, a könnyű drogokkal kapcsolatos, hiszen meglátása szerint, könnyű drog nem létezik - ebben már legalább 20 éve egyetért a szakma. 

Indul a Száraz November

Hamarosan kezdetét veszi a Száraz November elnevezésű kampány, mely a mértékletesség és öngondozás hónapjaként hívja fel a figyelmet az alkoholfogyasztás tudatosabb kezelésére. Az önkéntes résztvevők 30 napon át tartó absztinenciával próbálják felmérni kapcsolatukat a szeszes italokkal, miközben céljuk a testi és lelki megújulás, az önismeret növelése, valamint az italozás körüli problémák időben történő észlelése.

 

Címkék:
magyar, zacher, toxikológus,