Késhet a gyógyszerreform Magyarországon: súlyos beteg magyarok tömegei ihatják meg a levét

Pénzcentrum2024. október 28. 09:22

Még be sem jegyezték, pedig alig két hónap múlva már működnie kellene az új, súlyos betegek egyedi gyógyszertámogatásáról döntő Batthyány-Strattmann László Alapítvány a Gyógyításért elnevezésű civilszervezetnek - írja a Népszava.

Mint ahogy arról korábban a Pénzcentrumon beszámoltunk, az elmúlt években egyre inkább csökkenő tendenciát mutat a gyógyszertámogatások mértéke Magyarországon. A kormány ugyanakkor a nyáron egy törvénnyel a Batthyány-Strattmann Lászlóról elnevezett civilszervezetre bízta annak az évi 30-40 milliárd forintnak a szétosztását, amivel most a súlyos betegek gyógyszerellátását támogatnák.

A program a még a nem befogadott terápiák finanszírozására is figyelmet fordít. Jelenleg azonban úgy tűnik, még a szervezet sincs bejegyezve, ahogyan a szervezet döntőbizottsága sem állt fel, ezért a támogatások kioszása előreláthatólag késni fog.

A szervezettel kapcsolatban Bidló Judit, a Belügyminisztérium helyettes-államtitkára a META konferencián azt mondta, idáig még az alapítvány egyedi, könnyen kimondható és megjegyezhető e-mail-címét sem sikerült létrehozni, ezért az a döntés született: marad az egykapus rendszer.

Azaz kérelmeiket a jövőben is a megszokott neakos emailre küldhetik a kezelőorvosok. Jelezte azt is, hogy a kérelmek úgynevezett felmenő rendszerben, fokozatosan kerülnek majd át az alapítványhoz.

Címkék:
egészség, támogatás, alapítvány, betegség, gyógyszertár, gyógyszerek, belügyminisztérium, betegek, kórházak, orvosok,