7 természetes csodaszer megfázás, influenza ellen: ezekkel simán leküzdöd a legdurvább betegséget is

Pénzcentrum2024. október 27. 09:59

Az ősz beköszöntével egyre több vírus terjed, így különösen fontos, hogy támogassuk immunrendszerünket. A megfelelő étrend, alvás és stresszkezelés mellett egyes élelmiszerek – mint a fokhagyma, gyömbér vagy tengeri só – természetes védelmet nyújthatnak a megfázás és influenza ellen.

Az influenzás megbetegedések száma általában októberben kezd emelkedni, és sokan már ezt megelőzően is megtapasztalják az első torokkaparást vagy bedugult orrot, ami a megfázás és influenza szezon kezdetét jelzi. Az NNGYK jelentése szerint a múlt héten 20 100 fő fordult orvoshoz influenzaszerű, és 201 000 fő akut légúti fertőzés tüneteivel.

A 42. héten orvoshoz fordult betegek kormegoszlása influenzaszerű megbetegedések esetén úgy alakult, hogy a betegek 27,5%-a 0-14 éves gyermek, 33,8%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. 27,8%-uk a 35-59 évesek, 10,9%-uk pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott. Az akut légúti fertőzéses betegeknek 46,3%-a volt 0-14 éves gyermek, 25,5%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. 18,9%-uk a 35-59 évesek, 9,3%-uk pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.

Most van tehát az ideje annak, hogy elkezdjük építeni az immunrendszerünk védelmét, amelyhez elengedhetetlen a megfelelő alvás, higiénia, stresszkezelés és nem utolsósorban a kiegyensúlyozott étrend. Az immunsejtek akár 80%-a a bélben található, és a szakértők egyre inkább felismerik, hogy az étrend befolyásolja a bélflóra jótékony baktériumainak egyedi keverékét, amely hatással van az általános immunitásra.

„Az immunrendszer egy összetett hálózat, amely szervekből, szövetekből és sejtekből áll” – mondta a HuffPostnak Dr. Carlos Zambrano, a chicagói Loretto Kórház COVID-19 munkacsoportjának vezetője. „Bizonyos alapvető tápanyagok hiánya gyengítheti az immunitást és növelheti a fertőzésekkel szembeni fogékonyságot” - tette hozzá.

Az amerikai felnőttek közel fele nem felel meg az alapvető étrendi ajánlásoknak. „Így már egy kis plusz is segíthet” – mondta Toby Amidor dietetikus. Hangsúlyozta, hogy nincs olyan „csodaszer”, amely drámai módon felturbózná az immunrendszert, de az alábbiakban felsorolt élelmiszereket az immunológiai és táplálkozási szakértők is ajánlják a fertőzések időszakában.

A fokhagyma segít influenza, megfázás ellen?

Ez a gumós növény gyulladáscsökkentő és immunerősítő hatásokkal rendelkezik.

Az immunrendszerben bizonyos vegyületek szintjét növeli, amelyek a vírusok és baktériumok elleni küzdelemért felelősek, és a gyulladásos sejteket is célozza

– mondta Dr. Tania Elliott, az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológiai Kollégium szóvivője. A hőkezelés csökkentheti ezeket a hatásokat, de a kutatók megállapították, hogy az összezúzott vagy felaprított fokhagyma aktiválja a fő bioaktív vegyületeket. Ha a nyers fokhagyma íze túl erős, aprítsd fel, és hagyd állni 10-15 percig főzés előtt.

Megfázás ellen chili paprika

Míg az emberek általában a citrusfélékhez fordulnak C-vitaminért, a zöld vagy piros chilik (pl. serrano, jalapeno, poblano) majdnem annyi C-vitamint tartalmaznak, amely vírusellenes tulajdonságokkal bír, és elősegítheti az antitestek termelését, ami hasznos lehet a bakteriális fertőzések leküzdésében influenzás időszakban – mondta Dr. John La Puma, a „ChefMD nagy kulináris orvoslás könyv” szerzője.

C-vitamin tartalmú ételeket naponta kétszer kellene fogyasztani, hogy teljes mértékben felszívódjanak

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

– mondta. Emellett Elliott rámutatott, hogy a csípős ételek kapszaicint tartalmaznak, amely hígíthatja a nyákot, így kevésbé kedvező környezetet teremt a gyulladást okozó vírusok és baktériumok számára.

Gyömbér influenzaszezonban

A fokhagymához hasonlóan ez is vírus- és baktériumellenes tulajdonságokkal rendelkezik, és különösen alkalmas a torokfájás enyhítésére. Egy in vitro kutatás kimutatta, hogy a gyömbéres oldat három, gyakori torokfertőzést okozó kórokozó ellen hatásos volt, míg egy másik vizsgálat szerint a gyömbér megközelíti az antibiotikumok hatását a torokgyulladást okozó baktériumok kezelésében. „A gyömbér gingerolokat tartalmaz, amelyek gyulladáscsökkentő hatásúak” – mondta Amidor. A kutatások szerint minél nagyobb a gyömbér mennyisége, annál hatékonyabb, ezért érdemes friss gyömbért reszelni vagy szeletelni levesekbe, turmixokba, húslevesekbe vagy teákba.

Napraforgómag jó immunerősítő?

A szakértők kedvelik a napraforgómagot is, mert gazdag E-vitaminban és számos immunitáshoz kapcsolódó ásványi anyagban. Az elégtelen E-vitamin-bevitel összefüggésben van a fehérvérsejtek csökkent aktivitásával, amelyek általában megakadályozzák a vírusok terjedését – jegyezte meg Zambrano. A napraforgómag magnéziumot is tartalmaz, amely hiányában csökkenhet az immunsejtek aktivitása, fokozódik az oxidatív stressz és a gyulladás.

Lazac vagy más hal is jó az immunrendszernek

A legtöbb ember nem jut elegendő D-vitaminhoz, különösen a hidegebb hónapokban. „Télen a bőr túl kevés D-vitamint termel, mert a nap szöge túl alacsony” – mondta La Puma. A Harvard kutatói kimutatták, hogy alacsony D-vitamin-szint esetén 40%-kal nagyobb a légúti fertőzések kockázata azokhoz képest, akiknek megfelelő szintű D-vitamin áll rendelkezésükre.

Ez annak köszönhető, hogy a D-vitamin antimikrobiális vegyületek termelését váltja ki, amelyek segíthetnek a fertőző ágensek, például az influenza vírus semlegesítésében. A lazac az egyik legjobb D-vitamin-forrás, egy 100 grammos adag a napi érték kétharmadát biztosítja, és az eltartható konzervek vagy tasakok megkönnyítik a salátákhoz vagy kekszekre kenve való fogyasztást.

Tengeri só gargalizálás megfázás ellen

A túlzott sófogyasztás rossz híre ellenére Elliott szeret tengeri sót alkalmazni a torokfájás enyhítésére. „A meleg sós vízzel való gargalizálás, különösen tengeri sóval, gyulladáscsökkentő hatással bír” – mondta. „Segít eltávolítani a vírusokat, baktériumokat, allergéneket és nyákot a torokból. Minél durvább a só, annál jobb.”

Egy kutatás kimutatta, hogy a tengeri sóval való gargalizálás átlagosan közel két nappal csökkentette a megfázás időtartamát, csökkentette a vény nélküli gyógyszerek használatát több mint egyharmaddal, és csökkentette a háztartás tagjaira történő fertőzés kockázatát.

Legjobb tea immunerősítésre

„A megfelelő hidratálás kulcsfontosságú az immunrendszer támogatásához” – mondta Glassman, „és sokan nem isznak annyit, mint nyáron.” A megoldása, hogy teát iszunk. A szakember különösen kedveli a kurkuma teát, amely gyulladáscsökkentő kurkumint tartalmaz.

Címkék:
egészség, étkezés, influenza, járvány, vírus, betegség, vitamin, influenzajárvány, megfázás, étrend, csodaszer,