Miért nem felejtjük már el? Így vágja tönkre a gyerekeket az óraátállítás: maradandó bajuk is lehet

Pénzcentrum2024. október 26. 15:26

Gyarmathy Éva klinikai és neveléslélektani szakpszichológus figyelmeztetett, hogy a gyermekek életritmusának megváltozása, például az óraátállítás, jelentős megterhelést jelenthet számukra. Kiemelte, hogy a korai kelés és a megszokott rutinnal való eltérés különösen nehezen kezelhető a gyengébb idegrendszerű gyermekek számára.

"A gyermekeknél az életritmus megváltozása jelentős hatással bír, így rendkívül megterhelő, ha egy órát át kell állítaniuk a megszokott rutinjukban" – nyilatkozta Gyarmathy Éva, klinikai és neveléslélektani szakpszichológus az InfoRádióban. Hangsúlyozta, hogy a korai kelés, valamint az iskola és óvoda korai kezdete is nehezen kezelhető a gyermekek számára, és az időeltolódás nagyobb stresszforrást jelent, különösen, ha az időt elvennénk.

Gyarmathy Éva kiemelte, hogy az óraátállítás hatása teljes mértékben egyéni, hiszen egyes gyerekek könnyen alkalmazkodnak, míg azok, akik érzékenyebbek, különösen nehezen viselik a változásokat. Mivel az érzékeny gyerekek ritmusuk amúgy is instabil, bármilyen módosítás további nehézségeket okoz számukra.

"Hangulatingadozások a problémás gyerekeknél általában akkor jelentkeznek, amikor korábban kell felkelniük" – magyarázta a szakpszichológus, hozzátéve, hogy a korai kelés már önmagában is feszültséget okoz a később kelni kívánó gyermekeknek.

A szakértő javaslata szerint érdemes a tavaszi óraátállítást megelőzően felkészíteni a gyermeket, ami inkább a szünetekben, például az őszi szünet alatt kivitelezhető. A téli időszámításra való átállás általában nem okoz nagy megterhelést, míg a tavaszi óraállítás a nyári időszámításra való átállás miatt sokkal inkább megterhelő, hiszen ezzel egy órát veszítünk.

Címkék:
egészség, gyerekek, óraátállítás, nyári időszámítás, alvás, téli időszámítás, gyermekek,