Kongatják a vészharangot: ismét durva fertőzés terjed, rengetegen megbetegedtek

Pénzcentrum2024. október 25. 19:17

Az Egyesült Államokban egyre több élelmiszer eredetű megbetegedést regisztrálnak, ami aggodalomra ad okot az egészségügyi hatóságok körében. A közelmúltban két jelentős járvány is felütötte a fejét: egy E. coli fertőzés, amely a McDonald's éttermeivel hozható összefüggésbe, valamint egy listeriafertőzés, amely csemegehúsokhoz köthető. Ezek az esetek rávilágítanak az élelmiszerbiztonság fontosságára és a megelőzés szükségességére.

Az amerikai járványügyi és megelőzési központok (CDC) élelmiszer-biztonsági riasztást adtak ki a McDonald's Quarter Poundersszel kapcsolatos E. coli járvány miatt. A fertőzés legalább 49 megbetegedést okozott 10 államban, és sajnálatos módon egy halálesettel is járt. Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) közlése szerint a nyomozók a szendvicsekben található szeletelt hagymát vagy marhahúspogácsát vizsgálják, mint lehetséges fertőzési forrást.

Ez a riasztás nem sokkal a Boar's Head májkolbásszal és más csemegehúsokkal összefüggésbe hozható listeriafertőzések kitörése után történt. Az utóbbi járvány több tucat kórházi kezelést és legalább 10 halálesetet eredményezett - számolt be a CNN.

Dr. Leana Wen, a George Washington Egyetem klinikai docense és korábbi baltimore-i egészségügyi biztos szerint az élelmiszerfertőzések leggyakoribb okozója a norovírus, amely az Egyesült Államokban az élelmiszerekkel kapcsolatos megbetegedések mintegy felét okozza. A baktériumok közül a Campylobacter a leggyakoribb kórokozó, amelyet általában nyers vagy nem kellően átsütött baromfi fogyasztása okoz.

Az E. coli O157:H7 törzse különösen veszélyes lehet. Dr. Wen elmagyarázta: "Ez a törzs olyan toxint termel, amely károsíthatja a bélfal nyálkahártyáját, és súlyos fertőzést és véres hasmenést okozhat. Sok beteg a hasi görcsök és hasmenés után meggyógyul, de egyeseknél hemolitikus urémiás szindróma néven ismert szövődmény alakulhat ki, amely veseelégtelenséghez és akár halálhoz is vezethet."

A listeriafertőzés elsősorban az idősekre, csecsemőkre, immunhiányos személyekre és terhes nőkre jelent veszélyt. "A terhes nőkre speciális és súlyos veszélyek leselkednek; a listeria fertőzés vetélést, halvaszületést és koraszülést eredményezhet" - figyelmeztetett Dr. Wen.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A szakértő hangsúlyozta a megelőzés fontosságát. "A legtöbb eset otthon, a mindennapi életünkben fordul elő" - mondta Dr. Wen. Javaslatai között szerepel a gyakori és alapos kézmosás, a hús és a hal megfelelő hőmérsékletre való főzése, a zöldségek és gyümölcsök alapos mosása, valamint a helyes tárolási gyakorlatok betartása.

Címkék:
egészség, élelmiszer, járvány, fertőzés, élelmiszerlánc, élelmiszerbiztonság, fertőzött, fertőzöttek, fertőzöttek száma,