Egyre több fiatal magyar életét teszi tönkre a rettegett betegség: sokan nem is sejtik, de nagy a baj

Pénzcentrum2024. október 25. 14:45

Az Oxfordi Egyetem kutatói által végzett új tanulmány szerint a 40 év alatti, 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált személyek halálozási kockázata négyszer magasabb, mint az átlagos brit lakosságé. A kutatás rávilágít a korai diagnózisra és a megfelelő kezelés fontosságára, valamint az új gyógyszerek kifejlesztésének szükségességére a betegség okozta károk csökkentése érdekében.

A kutatók 30 éven át követték nyomon 4550, 25 és 65 év közötti, újonnan diagnosztizált cukorbeteg adatait. Az eredmények azt mutatják, hogy a 40 év alatti korban diagnosztizált betegeknél nemcsak a halálozási kockázat magasabb, de nagyobb valószínűséggel alakulnak ki olyan súlyos szövődmények is, mint a vakság, a végtagamputáció és a veseelégtelenség.

Amanda Adler professzor, a tanulmány társszerzője kiemelte: "Az elmúlt 30 évben világszerte jelentősen megnőtt a 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált fiatal felnőttek száma." Hozzátette, hogy a fiatalabb korban kialakuló betegség általában agresszívebb lefolyású, és hosszabb ideig van lehetőség károsítani a szervezetet - írja a Daily Mail.

Dr. Beryl Lin, a tanulmányi vezető szerzője hangsúlyozta a korai felismerés és a magas színvonalú ellátás fontosságát: "Adataink alátámasztják, hogy a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő fiatal felnőtteket proaktívan kell azonosítani, és életük során magas színvonalú ellátást kell biztosítani számukra."

A Diabetes UK becslései szerint az Egyesült Királyságban jelenleg több mint 5,6 millió ember él cukorbetegséggel, ami minden idők legmagasabb száma. A betegek 90%-a 2-es típusú cukorbetegségben szenved, amely szorosan összefügg az egészségtelen életmóddal.

Az NHS évente legalább 10 milliárd fontot költ a cukorbetegség kezelésére, ami a teljes költségvetésésének mintegy 10 százalékát teszi ki. Egyes kórházakban az ágyak több mint negyedét cukorbetegek foglalják el.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 583 438 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 137 058 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,76%; a Raiffeisen Banknál 7,00%, az Erste Banknál szintúgy 7,00%, az OTP Banknál pedig 8,16%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Helen Kirrane, a Diabetes UK szakpolitikai és kampányokért felelős vezetője figyelmeztetett: "A 40 év alattiak körében a 2-es típusú cukorbetegség diagnózisa riasztó mértékben növekszik az Egyesült Királyságban, és nagyon aggasztó, hogy egyre több bizonyítékot látunk arra, hogy azok, akiknél fiatalabb korban alakul ki a betegség, nagyobb valószínűséggel halnak meg korán."

A szakértők szerint sürgős intézkedésekre van szükség a betegség terjedésének megállítására, beleértve a táplálkozási környezet reformját és a fiatalok egészséges életmódra való nevelését.

Címkék:
egészség, fiatal, betegség, tanulmány, fiatalok, halálozás, cukorbetegség, betegségek,