Komoly tiltás készül a dohányosok ellen: senki nem ússza meg, hamarosan életbe lép

Pénzcentrum2024. október 24. 14:11

Az Egyesült Királyság kormánya megerősítette, hogy 2025 júniusától betiltják az eldobható elektronikus cigarettákat, más néven vape-ek árusítását Angliában. A döntés célja a környezetkárosítás csökkentése és a fiatalok körében egyre népszerűbb eszközök használatának visszaszorítása - tudósított a The Guardian.

A brit Környezetvédelmi, Élelmiszerügyi és Vidékügyi Minisztérium (Defra) szerdán jelentette be, hogy a vonatkozó jogszabályokat már benyújtották a parlamentnek. A minisztérium közlése szerint szorosan együttműködtek a decentralizált kormányokkal a tilalom ügyében, és összehangolják a hatálybalépés időpontját.

A vállalkozásoknak 2025. június 1-jéig lesz idejük arra, hogy eladják meglévő készleteiket és felkészüljenek a tilalom bevezetésére. Mary Creagh, a körforgásos gazdaságért felelős miniszter szerint az eldobható vape-ek rendkívül pazarlóak és károsítják a városokat.

Ezért tiltjuk be az egyszer használatos párologtatókat, mivel véget vetünk a nemzet eldobási kultúrájának. Ez az első lépés a körforgásos gazdaság felé vezető úton, ahol az erőforrásokat hosszabb ideig használjuk, csökkentjük a hulladék mennyiségét, felgyorsítjuk a Net Zerohoz vezető utat, és munkahelyek ezreit teremtjük meg országszerte

- nyilatkozta Creagh.

A vape-iparág képviselői azonban aggályaikat fejezték ki a tervezett intézkedéssel kapcsolatban. John Dunne, az Egyesült Királyság Vaping Industry Association főigazgatója a BBC Radio 4-nek adott interjújában arra figyelmeztetett, hogy a tilalom a feketepiac erősödéséhez vezethet.

Az egyik fő aggály, legalábbis a törvényjavaslat legutóbbi változatában, amelyet még az új kormány beiktatása előtt láttam, nem szerepelt például azon termékek importtilalma, amelyeket be akarnak tiltani az eladásra. Tehát véleményem szerint ez csak a feketepiacot fogja táplálni

- mondta Dunne.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A kormány emellett tervezi a dohányzásról és párologtatókról szóló törvény bevezetését is, amely többek között megemelné a dohánytermékek vásárlásának korhatárát a 2009 után születettek számára. Andrew Gwynne egészségügyi miniszter hangsúlyozta, hogy aggasztó mértékben nőtt a fiatalok körében a vape-használat.

Nagyon aggasztó, hogy a 11-15 évesek egynegyede használt tavaly vape-t, és tudjuk, hogy az eldobható termékek ma a legtöbb gőzölgő gyerek választása. Az eldobható párologtatók betiltása nemcsak a környezetet fogja védeni, hanem ami még fontosabb, csökkenti a párologtatók vonzerejét a gyermekek számára, és távol tartja őket a veszélyeztetett fiatalok kezétől

- fejtette ki Gwynne.

A Defra adatai szerint 2012 és 2023 között több mint 400%-kal nőtt a vape-használat Angliában, és a brit lakosság 9,1%-a vásárol és használ ilyen termékeket. Tavaly becslések szerint hetente közel 5 millió egyszer használatos párologtatót dobtak ki az Egyesült Királyságban, ami majdnem négyszerese az előző évi mennyiségnek.

Címkék:
egészség, kormány, dohányzás, elektronikus, anglia, tilalom, fiatalok, egyesült királyság, angol, dohánytermék,