Itt a friss jelentés: ebben a 4 magyar városban van most a legtöbb covidos, küszöbön a járvány

Pénzcentrum2024. október 24. 19:27

A 42. naptári héten a szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag országos átlagkoncentrációja továbbra is stagnálást mutat - írja friss jelentésében az NNGYK. Az örökítőanyag-koncentráció már harmadik hete stagnál. Emelkedő tendencia látható ugyanakkor Békéscsabán, Veszprémben és Zalaegerszegen. 19 helyszínen további helyszínen stagnálás tapasztalható, míg csökkenés egy mintára sem volt jellemző - közölték.

Az NNGYK által közölt adatok szerint emelkedett szinten stagnált a legtöbb nagyvárosban a koronavírus szintje a szennyvízben a 42. héten. Magas volt a koncentráció már a harmadik hete Salgótarjánban, Egerben, Pécsett és Szegeden.

A covid-örökítőanyag koncentráció által kirajzolt görbe alapján látható, hogy tavaly a 42. héten valamivel alacsonyabb volt a koncentráció. A következő hetekre pedig enyha csökkenés volt jellemző, hiszen tavaly is erre az időszakra esett az őszi szünet, mely rendszerint visszafogja a járványos betegségek terjedését. A szünet után azonban, ahogy a múlt évben, idén is emelkedésre kell készülni egészen karácsonyig.

A görbén látható, hogy az idei emelkedés nem volt olyan meredek, mint a tavalyi, viszont a jelenlegi szint magasabb, mint a 2023 őszén mért szint. A légúti figyelőszolgálatban résztvevő orvosok legutóbbi jelentései is azt húzzák alá, hogy a tavalyi év azonos időszakához képest jelenleg több beteg van. Ebből arra következtethetünk, hogy idén hamarabb elérhetjük a járványküszöböt. A betegszámok növekedése várhatóan az őszi szünetben megtorpan majd.

A vizsgálati helyszínek közül 4 városban lehet a legtöbb beteg az adatok alapján:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az elmúlt hetek vizsgálatai alapján nyomon követhető, ahogy a KP.3 alvariáns dominánssá válik hazánkban is. Kisebb arányban megjelent a KP.4 és KP.5, valamint jelen van még a KP.2 variáns is. A különböző KP. variánsok a BA.2.86 variánsból fejlődött vonalak, amelyek nem okoznak a korábbi változatoknál súlyosabb, vagy eltérő kórképekkel járó betegséget. A 35. héttől hazai szennyvizekben is kimutatható a világszerte terjedő XEC alvariáns is, amely az ábrán az X-rekombináns csoport tagjaként szerepel - írta az NNGYK.

Azt is közölték, hogy az Influenza A örökítőanyag országos átlag koncentrációja enyhén csökken. A 42. naptári héten Budapest Központi Szennyvíztisztító Telep, Győr, Székesfehérvár, Szekszárd, Szombathely, Tatabánya és Veszprém mintáiban volt az Influenza A vírus örökítőanyagának mennyisége kimutatási határ felett.

Címkék:
egészség, influenza, szennyvíz, járvány, fertőzés, egészségügy, betegség, koronavírus, beteg, megbetegedés, covid-19, covid, örökítőanyag, nngyk,