Itt a tökéletes, elronthatatlan sütőtök receptje: így lesz finom, puha és édes

Pénzcentrum2024. október 23. 07:48

Október vége felé közeledve egyre több igazi őszi-téli zöldségnak, gyümölcsnek jön el a szezonja. Ezek közül az egyik legfontosabb a sütőtök, mely kiváló vitaminforrás, tápláló, egészséges és melengető étek a hűvösebb napokon. A sütése nem bonyolult mutatvány, nehéz elrontani, csak néhány alapvető szabályt kell betartani.

A tökéletesre sütött tök módszere: a tököt hosszában felvágjuk, a magházát egy evőkanállal kikaparjuk. Egyenlő részekre vágjuk, majd enyhén meghintjük sóval. Így lesz nagyon édes sütés után. Előmelegített, 190 fokos sütőben, légkeveréses üzemmódban 1 óra 10 percet sütjük. Legjobb sütőpapíron sütni, úgy nem is kell majd sokat mosogatni.

A sütés ideje viszont változhat aszerint, milyen vastag szeletekre vágtuk a tököt. Ha picit nagyobbak a darabok, tovább eltarthat, mire megsül. Érdemes időnként ellenőrizni a készülő csemegét azért is, nehogy túlsüljön.

Bár a sütőtök, ha az alapanyag megfelelő, tökéletesre sül egy kis sóval meghintve is, számos fűszer van, amivel lehet tovább bolondítani a csemegét. A sütőtökhöz nagyon sok fűszer passzol: pácolhatjuk olívaolajjal, tehetünk hozzá oregánót, fokhagymát, sót, borsot, vagy jól passzol hozzá a rozmaring és kakukkfű is. Akár korianderrel is ízesíthetjük, ha szeretjük ezt a fűszert. Az édesebb ízek kedvelői pedig fahéjjal, kardamommal, gyömbérrel is fűszerezhetik a sütőtököt.

Mint minden receptnél, ebben az esetben is nagyon fontos az alapanyag kiválasztása. Próbáljunk olyan tököt választani, amelynek héja egészséges, fényes - a már száradó, megöregedett tököt a héjától meg lehet ismerni. Ha már eleve felezett, darabolt sütőtökön veszünk, akkor nézzük meg jól a belsejének a színét. Élén narancssárgának kell lennie, akkor biztos friss az áru.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mivel héjával együtt sütjük, ezt alaposan tisztítsuk meg, ne kerüljön róla később szennyeződés a kész ételre.

A sült sütőtököt fogyaszthatjuk magában is, vagy felhasználhatjuk különféle fogásokhoz: krémleveshez, főzelékhez, riottóhoz, gnocchihoz, tésztákhoz, szendvicskrémhez, de akár süteményekhez, sütőtökös pitéhez is.

Címkék:
egészség, zöldség, recept, sütemény, főzés, sütés, egészséges, házilag,