Új covid-variáns terjed: súlyos dolgot állítanak róla

Pénzcentrum2024. október 22. 15:15

Az Egyesült Királyságban új Covid-törzs terjed, az esetek száma növekszik. Az Egyesült Királyság Egészségbiztonsági Ügynöksége (UKHSA) által közzétett adatok szerint az XEC nevű variáns terjedése aggodalomra ad okot, miközben az egészségügyi hatóságok fokozott óvatosságra intenek - írja az Independent.

Az Egyesült Királyság Egészségbiztonsági Ügynöksége (UKHSA) bejelentette, hogy egy új Covid-törzs, az XEC terjed az országban. A kórházi felvételek aránya emelkedik, és bár az önkéntes karantén már nem kötelező, az egészségügyi hatóságok óvatosságra intenek. Az új variáns tünetei hasonlóak a korábbi törzsekéhez, és az őszi emlékeztető oltások már elérhetők a veszélyeztetett csoportok számára.

Az UKHSA adatai szerint az XEC nevű új Covid-törzs terjedése felgyorsult az Egyesült Királyságban. Ez a variáns a KS.1.1 és KP.3.3 törzsek kombinációjából jött létre. Az október 6-ig tartó héten 100 000 emberre vetítve 4,5-re emelkedett az új törzsre pozitívan tesztelt betegek kórházi felvételi aránya, ami növekedést jelent az előző heti 3,7-es értékhez képest.

Bár az Egyesült Királyságban már nem kötelező a karantén, az NHS azt javasolja, hogy a pozitív teszteredményeket rendelkezők legalább öt napig kerüljék a másokkal való érintkezést. Emellett azt tanácsolják, hogy 10 napig ne találkozzanak veszélyeztetett személyekkel, csökkentve ezzel a fertőzés kockázatát.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 583 438 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 137 058 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,76%; a Raiffeisen Banknál 7,00%, az Erste Banknál szintúgy 7,00%, az OTP Banknál pedig 8,16%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Az XEC törzs leggyakoribb tünetei közé tartozik a magas láz, fájdalmak, fáradtság, köhögés és torokfájás. Ezek hasonlóak a korábbi Covid-változatok által okozott megfázásos és influenzaszerű tünetekhez.

Az NHS október 3. és december 20. között kínálja fel az őszi Covid-emlékeztető oltásokat a legveszélyeztetett csoportoknak. Ezek közé tartoznak a 65 év felettiek, a 6 hónapos és 64 éves kor közötti, veszélyeztetett egészségi állapotú személyek (beleértve a várandós nőket is), az idősotthonokban élők, valamint az egészségügyi és szociális ellátásban dolgozók.

Címkék:
egyesült királyság, nagy-britannia, covid-19, covid 19, covid, veszélyeztetett, covid-oltás, covid-vakcina, variáns,