Felejtsd el az antidepresszánst: egészen új eszközt mutattak be a betegség kezelésére

Pénzcentrum2024. október 22. 17:44

A kutatók egy új, ígéretes eszközt mutattak be a depresszió otthoni kezelésére. A King's College London által vezetett nemzetközi kutatócsoport által kifejlesztett fejhallgató gyenge elektromos árammal stimulálja az agyat, ami a vizsgálatok szerint jelentősen javíthatja a betegek állapotát - írja a Daily Mail.  

A Egyesült Királyságban minden hatodik felnőttet érint a depresszió, és előfordulása növekvő tendenciát mutat. A jelenlegi kezelési módszerek, mint az antidepresszánsok és a pszichológiai terápiák, nem minden esetben hoznak teljes gyógyulást.

A Flow FL-100 névre keresztelt fejhallgató két elektródával rendelkezik, amelyek gyenge egyenáramot juttatnak a fejbőrbe. A készülék az agy azon területét célozza meg, amely a depresszióban szenvedőknél alacsony aktivitást mutat.

A kutatásban 174 beteg vett részt, akiknek fele a tényleges agyi stimulációban részesült, míg a kontrollcsoport csak rövid ideig kapott áramot az érzés utánzására. A résztvevők otthonukban használták az eszközt, miközben a tudósok videokapcsolaton keresztül felügyelték a folyamatot.

A kezelés az első három hétben heti öt alkalommal, majd a következő hétben heti három alkalommal, alkalmanként fél órán át tartott. Az eredmények azt mutatták, hogy a kezelés a betegek több mint felénél enyhítette a depresszió valamennyi tünetét a kísérlet végére.

Cynthia Fu professzor, a tanulmányi vezető szerzője kiemelte:

Tanulmányunk bebizonyította, hogy [az eszköz] egy potenciális első vonalbeli lehetőség, amely segíthet a rászorulóknak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 583 438 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 137 058 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,76%; a Raiffeisen Banknál 7,00%, az Erste Banknál szintúgy 7,00%, az OTP Banknál pedig 8,16%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Allan Young, a KCL Pszichiátriai, Pszichológiai és Idegtudományi Intézetében működő, affektív zavarokkal foglalkozó központ igazgatója hozzátette:

Ezek az eredmények nagyon izgalmasak, és jelentős hatással lehetnek a depresszió jövőbeli kezelésére. [...] Ez a vizsgálat azt mutatja, hogy ez a kezelés hatékony és jól tolerálható, így olyan betegek számára, akik jelenleg nehezen találják meg a számukra megfelelő lehetőségeket, létfontosságú új alternatívát kínál.

A kutatás eredményeit a Nature Medicine című folyóiratban tették közzé. Az új módszer ígéretes alternatívát jelenthet a depresszió kezelésében, különösen azon betegek számára, akiknél a hagyományos terápiák nem hoztak kielégítő eredményt.

Címkék:
depresszió, kezelés, betegek, egyesült királyság, betegellátás, kutatók,