Bekövetkezett, amitől sokan féltek: felütötte a halálos kór a fejét a németeknél

Pénzcentrum2024. október 22. 19:46

Az új majomhimlő vírus (Mpox) első németországi esetét jelentették be. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) augusztusban már globális közegészségügyi vészhelyzetet hirdetett a halálos vírus terjedése miatt, miután a Kongói Demokratikus Köztársaságban kitört járvány átterjedt a szomszédos országokra.A Bild című német napilap kedden közölte a hírt, miszerint Németországban is megjelent a majomhimlő vírus (Mpox) új változata. A Robert Koch Intézet egyelőre nem kívánt részletesebb tájékoztatást adni az esettel kapcsolatban.

Az új vírus, amely akár halálos is lehet, az elmúlt két évben már többször is a WHO figyelmének középpontjába került. A szervezet augusztusban nemzetközi horderejű egészségügyi veszélyhelyzetet rendelt el a majomhimlő Afrikában terjedő új variánsa miatt.

A WHO főképpen egy olyan vírusvariáns miatt aggódik, amelyet 2023 végén mutattak ki a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén. Az Mpox-Klade I változat Ib jelű alvariánsáról van szó. Ez az új vírusvariáns jelent meg a nyáron Európában is, az első regisztrált esetet Svédországból jelentették. Ezt követően az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) alacsonyról mérsékeltre emelte a majomhimlő kockázati szintjét az Európai Unióban. 

A gyors reakció nem volt véletlen, az Mpox változatai közül az Mpox-Klade I jár a legsúlyosabb járványügyi következményekkel a WHO adatai szerint a halálozási arány elérheti a 10%-ot a gyermekek és immunproblémákkal küzdő emberek esetében.

Az eddigi adatok alapján a halálozási arány 3-10% között mozgott. Ezzel szemben a Klade II változat, amely Nyugat-Afrikában elterjedt, sokkal enyhébb tüneteket okoz, és halálozási rátája is jóval alacsonyabb. Szakértők korábban arra hívták fel a figyelmet, hogy az Mpox nem az új Covid, ugyanakkor jelezték, kritikus próbatétel előtt áll a világ a járvány miatt. Ennek megfelelően a WHO arra buzdította a világ országait, hogy minél előbb küldjenek segítséget, többek között oltóanyagot, a betegség által leginkább érintett afrikai országoknak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A halálos vírus megfékezéséhez Németország is segítséget nyújtott: mobil laboratóriumot küldött a Kongói Demokratikus Köztársaságba, hogy segítsen az Mpox-fertőzöttek azonosításában és a betegség terjedésének megfékezésében.

Címkék:
egészség, járvány, fertőzés, németország, majomhimlő,