Áttörő eredmény a rákkutatásban: alapvető élelmiszer lehet a megoldás kulcsa

Pénzcentrum2024. október 22. 13:44

A brazil dióban található szelén új utakat nyithat a mellrák kezelésében - írja a Daily Mail.  

Skót kutatók felfedezték, hogy a brazil dióban és más élelmiszerekben megtalálható szelén kulcsszerepet játszhat a mellrák terjedésének megakadályozásában. Ez az áttörés új kezelési módszerek kifejlesztéséhez vezethet, különösen a nehezen kezelhető triplanegatív mellrák esetében.

A Cancer Research UK által finanszírozott tanulmány szerint a szelén, amely egy alapvető tápanyag az emberi szervezet számára, paradox módon segíti a mellrák bizonyos típusainak terjedését a test más részeire. A Glasgow-i Cancer Research UK Scotland Institute tudósai megállapították, hogy a rákos sejtek nem tudnak életben maradni szelén nélkül, különösen amikor a vérkeringésben vannak és a tüdőbe próbálnak átterjedni.

Dr. Saverio Tardito, a kutatás vezetője elmondta:

A túléléshez szelénre van szükségünk, így annak eltávolítása az étrendünkből nem jöhet szóba, azonban ha találunk egy olyan kezelést, amely megzavarja ennek az ásványi anyagnak a felvételét a triplanegatív emlőráksejtekbe, akkor potenciálisan megakadályozhatjuk, hogy a rák a test más részeire is átterjedjen.

A triplanegatív mellrák, amely az összes mellrákos eset mintegy 15 százalékát teszi ki Skóciában, különösen nehezen kezelhető, mivel nem reagál a hormonterápiára. Ez a típus gyakran összefüggésbe hozható a BRCA-gének hibájával, amely növeli bizonyos ráktípusok kialakulásának esélyét.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Dr. Sam Godfrey, a Cancer Research UK tudományos vezetője hangsúlyozta a kutatás jelentőségét:

A háromszoros negatív emlőrákban szenvedő betegek kilátásai rosszabbak lehetnek, mint más típusú rákbetegségek esetében. Az ehhez hasonló kutatás lehet a kulcsa annak, hogy megakadályozzuk a rák ezen típusának terjedését, és ez hatással lenne a betegség kezelésének módjára.

Címkék:
kutatás, rák, rákkeltő, dió, mellrák, rákbeteg, kutatók, rákgyógyítás, rákkutatás, élelmiszerek,