Elképesztő, mennyi magyart ér súlyos baleset a saját otthonában: erre most nagyon figyelni kell, óriási baj lehet belőle

Pénzcentrum2024. október 21. 12:01

Bár az áramhálózatokat úgy tervezik, hogy a vezetékek biztonságos távolságra legyenek a talajtól, időről időre előfordulnak balesetek, melyeket nagy méretű, vagy kosaras, gémes járművekkel okoznak. A leggyakoribb, hogy mezőgazdasági munkagép vagy építési munkát végző jármű ütközik hálózati oszlopnak és kidönti azt, elszakítja a légvezetékeket, vagy a munkagép valamelyik eleme érintkezik a feszültség alatt lévő hálózattal.

Az E.ON Hungária Csoport, az MVM Csoport és az OPUS ENERGETIKA Csoport közösen hívja fel a figyelmet a szabadvezetékek közelében történő munkavégzés kockázataira. A veszélyforrások ismerete és az alapvető szabályok betartása életet menthet!

Alapszabály

A villamos vezetékeket minden körülmények között feszültség alatt lévőnek kell tekinteni, ezért azok érintése és megközelítése tilos és veszélyes!

Ne közelítse meg a villamos légvezetéket sem kézzel, sem semmilyen tárggyal, például horgászbottal, papírsárkánnyal.

Ha a vezeték közelében lévő fa eléri vagy megközelíti a vezetéket, ne másszon fel rá! Ha a vezeték a földre kerül valamilyen káresemény vagy vihar következtében, semmiképpen ne közelítse meg, akkor sem, ha útban van.

Nézzen körül!

Az áramszolgáltatók azt javasolják, hogy gépi munkavégzés előtt járja végig a szóban forgó területet. Nézzen körül, hogy vannak-e légvezetékek, amelyeket elérhetnek a munkagépek. Csak abban az esetben kezdje meg a munkát, ha az biztonságosan elvégezhető!

Tartson kellő távolságot!

A legnagyobb biztonságot az jelenti, ha a jármű vezetője megtartja a kellő távolságot a vezetékektől. Kisfeszültségű hálózatnál 1 méter, középfeszültségű hálózatnál minimum 5 méter, illetve nagyfeszültségű hálózat megközelítésekor legalább 13 méter távolságot kell tartani. Erre azért van szükség, mert nemcsak a vezeték érintése okozhat bajt, a közép- és a nagyfeszültségű hálózatok esetében már a vezetékek túlzott megközelítése is életveszélyes.

Tartsa szem előtt a magassági korlátozásokat is!

A bálák, termények és egyéb magas rakományok szállításánál is fontos betartani a magassági korlátozásokat. Ha a rakomány hozzáér az áramvezetékhez, az a vezeték sérüléséhez vagy szakadásához vezethet. Amennyiben a baleset következtében zárlat keletkezik, a rakomány, vagy súlyosabb esetben a jármű is kigyulladhat. A mezőgazdasági területeken áthaladó vezetékek és az oszlopok közelében fontos, hogy a szántást, a gépi öntözést is kellő körültekintéssel végezze.

JÓL JÖNNE 2,7 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 699 918 forintot igényelnél 6 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 53 004 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 12,86%), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 53 149 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ne szálljon ki a feszültség alatt álló munkagépből, járműből!

Ha a munkagép – pl. a felemelt gémmel – elérné a légvezetéket, haladéktalanul értesítse az illetékes áramszolgáltatót. Ilyen esetben az egész jármű feszültség alá kerül, ezért a gépkezelőnek nem szabad kiszállnia a járműből, mert a jármű és a föld közötti feszültségkülönbség miatt áramütés érheti. A munkagép vezetője mindaddig biztonságban van, míg a járműben maradva semmilyen fém, tehát az áramot vezető felületet nem érint meg, így, ha teheti, maradjon a vezetőülésben ülve, amíg megérkezik a segítség.

A közelben tartózkodókat figyelmeztesse a veszélyhelyzetre: az áramütés veszélye miatt egyaránt tilos a munkagépet megközelíteni vagy a vezetéket megérinteni. A lelógó vagy a földön lévő vezetéket mindig feszültség alatt állónak kell tekinteni.

Ha mégis el kell hagynia a járművet, rendkívül óvatosan tegye!

Ha mindenképpen ki kell szállnia a járműből, mert pl. kigyullad, ne kapaszkodva tegye ezt, hanem óvatosan ugorjon le és talajérintés előtt mindenképpen engedje el a járművet. Fontos, hogy egyszerre ne érintse a jármű fémrészeit és a talajt. A járművőn keresztül ilyenkor az áram szétterjed a talajban, ami szintén áramütést okozhat. Ebben az esetben ne normál lépésekkel, hanem páros lábbal ugrálva távolodjon el legalább 20 méterre.

Baj esetén azonnal hívja az illetékes áramszolgáltató hibabejelentő vonalát!

Címkék:
villamos, villany, áram, mvm, elektromos, jármű, munkavégzés,