Fábián Lajos: a beteg vállaljon önrészt is az egészségügyi ellátásban

Pénzcentrum2024. október 19. 17:01

Fábián Lajos, a VOSZ Egészségügyi Tagozatának elnöke és a TritonLife csoport társalapító tulajdonosa a Népszavának adott interjújában az orvosi bérigényekről és a betegek felelősségéről beszélt. Szerinte bár érthető, hogy az orvosok a hosszú tanulási idő után a lehető legtöbbet szeretnék kihozni az aktív éveikből, néhány esetben irreálisan magas bérigényekkel találkozni.

Mint ahogy korábban beszámoltunk róla, egyre komolyabb problémák adódnak az egészségügyben mind a kapacitás, mint a kórházi dolgozók fizetése tekintetében. Fábián Lajos, a VOSZ Egészségügyi Tagozatának elnöke egy interjúban nemrég arról beszélt, hogy egyes szakterületeken egy műtétért akár az állami rendszer havi bérével egyenértékű összeget kérnek, ami fenntarthatatlan és indokolatlan. Hangsúlyozta, hogy ilyen magas jövedelmet csak nagyon kevés helyen lehet elérni, például az USA-ban.

Fábián rámutatott arra, hogy Magyarországon az egészségügy alulfinanszírozott, hiányzik egy átgondolt egészségpolitikai stratégia, és a szabályozás is kiszámíthatatlan. A gyorsan változó, részletorientált intézkedések helyett szerinte az állami és a magánegészségügyi ellátásnak harmóniában kellene együttműködnie. Újra kellene rajzolni az egészségügyi ellátási térképet, hogy hatékonyabban szolgálják a betegek érdekeit.

A betegek felelősségéről szólva Fábián úgy véli, sok krónikus beteg saját egészségkárosító életmódja miatt kerül kórházba. Az elhízást, a mozgáshiányt, a dohányzást és az alkoholfogyasztást említette példaként, amelyek hosszú távon krónikus betegségekhez vezetnek. Azt javasolja, hogy a betegek is járuljanak hozzá az ellátás költségeihez, hasonlóan a svájci egészségügyi rendszerhez, ahol az állampolgárok bizonyos önrészt vállalnak az egészségügyi szolgáltatásokért.

Példaként említette, hogy Svájcban, ahol élt, havi fix díjat kellett fizetnie egy magánbiztosítónak, amely az orvosi ellátásokat biztosította. Ezen felül, ha igénybe vett egy orvosi szolgáltatást, egy bizonyos összegig önrészt kellett fizetnie, míg a többit a biztosító állta. Szerinte ez egy fenntartható modell lenne Magyarországon is, ahol a betegek jobban felelősséget vállalnának saját egészségükért és az ellátásuk költségeiért.

Címkék:
pénz, egészség, kórház, orvos, egészségügy, betegség, műtét, várólista, bérek, magyarok, ügyelet, magyar egészségügy,