Tényleg ez lehet az új csodagyógyszer? Nemcsak a fogyáshoz jó, egy teljesen más területen is hatékony

Pénzcentrum2024. október 18. 14:45

A súlycsökkentő és cukorbetegség elleni gyógyszerek, mint az Ozempic és a Mounjaro, a jövőben potenciálisan a drog- és alkoholfüggőség kezelésére is alkalmazhatók lehetnek. Egy nagyszabású, nyolc évig tartó tanulmány eredményei szerint ezek a készítmények jelentősen csökkentették a kábítószer- és alkoholtúladagolás eseteit. Az eredmények ígéretesek, de a szakértők további kutatásokat tartanak szükségesnek - számolt be róla a Politico.

Az Addiction című szakfolyóiratban közzétett tanulmány során kutatók az Egyesült Államok elektronikus egészségügyi nyilvántartásainak adatbázisát vizsgálták. Az elemzésbe olyan személyeket vontak be, akik opioid- vagy alkoholfüggőségben szenvedtek, és emellett elhízás vagy cukorbetegség miatt is kezelést kaptak.

A vizsgálat eredményei szerint az alkoholizmusban szenvedő embereknél az alkoholmérgezés aránya 50 százalékkal volt alacsonyabb azoknál, akik ilyen típusú gyógyszereket szedtek, mint azoknál, akik nem. Az opioidfüggőségben szenvedőknél pedig a túladagolás aránya 40 százalékkal volt alacsonyabb a gyógyszereket szedők körében.

A Loyola University Chicago kutatói szerint az eredmények "egy új terápiás út lehetőségeit tárják fel a szerhasználat kezelésében". Ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy bár az eredmények ígéretesek, további kutatásokra, különösen prospektív klinikai vizsgálatokra van szükség.

Matt Field, a Sheffieldi Egyetem pszichológiaprofesszora óvatosságra int a tanulmány értelmezésével kapcsolatban. Rámutat, hogy az eredmények főként a "nagyon szélsőséges esetekre", például túladagolásra vonatkoznak, és nem feltétlenül jelentik azt, hogy a gyógyszerek segítenek a szerhasználat csökkentésében vagy a teljes absztinencia elérésében.

"Ezek az eredmények nagyon különböznek azoktól az eredményektől, amelyeket a kutatók akkor használnak, amikor a függőség új kezeléseit tesztelik" - mondta Field. Hozzátette, hogy a tanulmány nem mérte azokat a tényezőket, amelyeket általában vizsgálnak a függőség kezelésének hatékonyságának értékelésekor.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy egy korábbi vizsgálat szerint egy hasonló gyógyszer "nem csökkentette az erős alkoholfogyasztással töltött napok számát a placebóhoz képest".

Az Ozempicet gyártó Novo Nordisk nemrég bejelentette, hogy megkezdi a gyógyszer hatóanyagának, a semaglutidnak az alkoholfogyasztásra gyakorolt hatásának felmérését. Ez a lépés további információkat szolgáltathat a gyógyszer potenciális alkalmazásáról a függőségek kezelésében.

Címkék:
egészség, gyógyszer, fogyás, kutatás, betegség, drog, függőség, gyógyulás, tudomány,