Ebben a 4 magyar városban van most a legtöbb covidos: küszöbön a járvány, magasan stagnál a betegszám

Pénzcentrum2024. október 17. 14:39

A 41. naptári héten a szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag országos átlagkoncentrációja stagnálást mutat - közölte az NNGYK. Tendencia tekintetében stagnálás jellemez 20 vizsgálati helyszínt, míg emelkedés Nyíregyházán, csökkenés pedig Kecskeméten tapasztalható.

Az elmúlt hetekben tapasztalható emelkedő tendenciának köszönhetően ismét alkalmasak lettek a minták a variánsok vizsgálatára. Továbbra is a JN.1 leszármazási vonal különböző alvariánsai dominálnak, elsősorban a KP.3, amelyet az európai surveillance rendszer (TESSy) is külön egységként tart nyilván. Az elmúlt hetek vizsgálatai alapján nyomon követhető, ahogy a KP.3 alvariáns dominánssá válik hazánkban is. Kisebb arányban megjelent a KP.4 és KP.5, valamint jelen van még a KP.2 variáns is. A különböző KP. variánsok a BA.2.86 variánsból fejlődött vonalak, amelyek nem okoznak a korábbi változatoknál súlyosabb, vagy eltérő kórképekkel járó betegséget. A 35. héttől hazai szennyvizekben is kimutatható a világszerte terjedő XEC alvariáns is, amely az ábrán az X-rekombináns csoport tagjaként szerepel - közölték.

Ahogy a megelőző héten, a 41. héten is 4 helyen volt emelkedett tartományban a covid örökítőanyag koncentrációja: Salgótarjánban, Egerben, Pécsett és Szegeden. Mindhárom helyen stagnálás látszik.

Az Influenza A örökítőanyag szennyvízben mért országos átlagkoncentrációja csökken. A 41. naptári héten Győr és Nyíregyháza mintájában volt az Influenza A vírus örökítőanyagának mennyisége kimutatási határ felett - írta az NNGYK.

Címkék:
egészség, influenza, egészségügy, betegség, beteg, megbetegedés, covid-19, covid, örökítőanyag, nngyk,