Itt az ítélet: rákkeltő hintőpora miatt fizethet milliárdos kártérítést az egyik legnagyobb gyártó

Pénzcentrum2024. október 16. 10:46

Egy bírósági ítélet szerint a Johnson & Johnsonnak 15 millió dolláros, azaz több mint 5,5 milliárd forintos kártérítést kell fizetnie egy connecticuti férfinak, aki állítása szerint a cég talkum alapú babahintőporának használata miatt mezoteliómában, egy ritka ráktípusban betegedett meg.

A Johnson & Johnsonnak 15 millió dollár (több mint 5,5 milliárd forint) kártérítést kell fizetnie egy connecticuti férfinak, aki azt állítja, hogy évtizedeken át tartó hintőpor használata miatt alakult ki nála a mezotelióma, egy ritka ráktípus – áll egy bírósági ítéletben a Reuters tudósítása szerint. A felperes, Evan Plotkin, 2021-ben perelte be a céget, nem sokkal a diagnózisa után, mondván, hogy a J&J babahintőporának belélegzése okozta betegségét. A connecticuti Fairfield megyei felsőbíróság esküdtszéke azt is megállapította, hogy a cégnek további büntető kártérítést is kell fizetnie, amelynek mértékét a peres eljárást felügyelő bíró később határozza meg.

Evan Plotkin és a jogi csapata örömmel fogadta, hogy az esküdtszék ismét felelősségre vonta a Johnson & Johnsont egy olyan babahintőpor forgalmazásáért, amelyről tudták, hogy az azbesztet tartalmaz

– mondta Ben Braly, Plotkin ügyvédje.

Erik Haas, a J&J globális peres ügyekért felelős alelnöke kijelentette, hogy a vállalat fellebbezni fog a szerintük "téves" bírói döntések ellen, amelyek megakadályozták az esküdtszéket abban, hogy megismerjen kritikus tényeket az ügyről.

Ezek a tények azt mutatják, hogy az ítélet ellentmond a független tudományos értékelések évtizedeinek, amelyek igazolják, hogy a talkum biztonságos, nem tartalmaz azbesztet, és nem okoz rákot

JÓL JÖNNE 2,7 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 699 918 forintot igényelnél 6 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 53 004 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 12,86%), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 53 149 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

– mondta Haas. A lap emlékeztet: a J&J egy közel 9 milliárd dolláros csődegyezségen keresztül próbálja rendezni több mint 62 000 ember követelését, akik azt állítják, hogy a talkum termékei petefészekrákot és más nőgyógyászati tumorokat okoztak náluk. A csődegyezmény, amelyet egyes felperesi ügyvédek jogi kihívások elé állítottak, felfüggesztette a nőgyógyászati rákkal kapcsolatos pereket, de nem érinti a jóval kisebb számú mezotelióma keresetet, mint Plotkiné. A cég korábban néhány ilyen keresetet peren kívül rendezett, de országos megállapodást még nem javasolt.

A felperesek minden perben azt állítják, hogy a J&J talkum termékei, mint például az egykor ikonikus babahintőpor, azbeszttel szennyezettek voltak, amelyről ismert, hogy mezoteliómát és más rákos megbetegedéseket okoz. A J&J 2020-ban kivonta talkumalapú portermékeit az amerikai piacról.

Címkék:
per, bíróság, kozmetikum, betegség, ítélet, rákkeltő, usa, kártérítés, amerikai egyesült államok,