Ennyi év után is 70 ezer terhes nő veszíti életét ebben a betegségben: a tudósok egyelőre tanácstalanok

Pénzcentrum2024. október 16. 14:45

A  pre-eclampsia, vagyis a terhességi toxémia évente több mint 70 ezer anya halálát okozza világszerte, mégis számos kérdés megválaszolatlan maradt a betegséggel kapcsolatban. A kutatók most új diagnosztikai módszerekkel és terápiás lehetőségekkel próbálják felvenni a harcot a terhességi szövődmény ellen- tudósított a BBC.

Allyson Felix olimpiai bajnok atléta saját bőrén tapasztalta meg a preeklampszia veszélyeit. Bár egész életében vigyázott az egészségére, a 32. terhességi héten súlyos preeklampsziát diagnosztizáltak nála, ami azonnali kórházi kezelést tett szükségessé. "Egész életemben vigyáztam a testemre, a testem volt az eszközöm, és soha nem hagyott cserben" - idézte fel Felix. Lánya végül két hónappal korábban, sürgősségi császármetszéssel jött világra.

A  pre-eclampsia (vagy hétköznapi nyelven terhességi toxémia) kialakulásának pontos okai még mindig rejtélyesek a kutatók számára. Annyi bizonyos, hogy a méhben kezdődő túlzott gyulladás megzavarja az anya és a magzat közötti kommunikációt, ami végül magas vérnyomáshoz és szervi károsodáshoz vezethet. A kockázati tényezők között szerepel az autoimmun betegség, a 40 év feletti életkor és a magasabb testtömegindex.

Különösen aggasztó, hogy a fekete bőrű nőknél 60%-kal magasabb a  pre-eclampsia előfordulási aránya. Garima Sharma, az Inova Health System kardiológusa szerint ebben szerepet játszhat a strukturális rasszizmus és az egészségügyi ellátáshoz való egyenlőtlen hozzáférés is.

Az új diagnosztikai módszerek között szerepel egy olyan teszt, amely két fehérje arányát vizsgálja a vérben. Ez segíthet megjósolni, hogy egy magas vérnyomással kórházba került terhes nőnél kialakul-e súlyos preeklampszia a következő két hétben.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A kutatók emellett új terápiás lehetőségeket is vizsgálnak. Az alacsony dózisú aszpirin mellett ígéretesnek tűnik a metformin nevű cukorbetegség elleni gyógyszer alkalmazása is. Egy másik megközelítés az sFlt1 nevű fehérje termelődésének gátlása a méhlepényben. Erre fejlesztettek ki egy új készítményt, amelynek klinikai tesztelése már elkezdődött.

Lana McClements, a University of Technology Sydney kutatója szerint több beruházásra lenne szükség a preeklampszia kutatásában. "Ha összehasonlítjuk, hogy mennyi finanszírozás jut a rákra, a nők egészsége ennek csak 1-2%-át teszi ki" - mutatott rá. A szakember szerint a preeklampszia nemcsak az anyák, de a születendő gyermekek hosszú távú egészségére is hatással van, ezért kiemelten fontos lenne megoldásokat találni a betegség kezelésére és megelőzésére.

Címkék:
mérgezés, egészség, gyerekvállalás, terhesség, fehérje,