Döbbenetes mi derült ki a fekete konyhai eszközökről: ha ilyened van, inkább dobd ki

Pénzcentrum2024. október 16. 17:41

Egy új tanulmány riasztó eredményeket tárt fel a fekete műanyagok égésgátló-tartalmával kapcsolatban. A kutatás szerint a gyermekjátékokban, ételhordó edényekben, konyhai eszközökben és élelmiszerüzletekben használt fekete színű műanyagok veszélyes mennyiségű mérgező égésgátlót tartalmazhatnak, amelyek az elektronikus hulladékok újrahasznosítása során kerülhetnek a termékekbe- számolt be a CNN.

A Toxic-Free Future környezetvédelmi szervezet és az amszterdami Vrije Universiteit Élet és Környezet Intézete által végzett kutatás eredményeit a Chemosphere című folyóiratban tették közzé. A tanulmány vezető szerzője, Megan Liu szerint a vizsgált termékek közül a gyermekek által használt fekete műanyag kalózpiramis-gyöngyökben találták a legmagasabb égésgátló-koncentrációt.

"Az a bizonyos termék 22 800 ppm összes égésgátlót tartalmazott - ez majdnem 3%-os tömegarányt jelent" - nyilatkozta Liu. A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a gyerekek gyakran több napon keresztül játszanak ugyanazokkal a játékokkal, ami növeli az expozíció kockázatát.

A kutatók szerint a fogyasztási cikkekben talált legveszélyesebb égésgátló anyagok megegyeznek azokkal, amelyeket a televíziók és más elektronikus eszközök burkolataiban használnak. Liu szerint ez arra utal, hogy a szennyeződés az elektronikai hulladékok nem megfelelő újrahasznosítása során következhet be.

A tanulmány egyik legaggasztóbb felfedezése egy fekete műanyag szusitálcához kapcsolódik, amelyben 11 900 ppm (a ppm jelentése „pars per million”, egy olyan érték, amely meghatározza a részecskék számát összesen 1 millió részecskében) dekabróm-difenil-étert (decaBDE) találtak. Ez az égésgátló a polibrómozott difenil-éterek (PBDE) osztályába tartozik, amelyeket korábban összefüggésbe hoztak különböző egészségügyi problémákkal, köztük rákos megbetegedésekkel.

Linda Birnbaum toxikológus, a Nemzeti Környezetegészségügyi Tudományos Intézet és a Nemzeti Toxikológiai Program korábbi igazgatója aggodalmát fejezte ki a felfedezésekkel kapcsolatban. "Különösen aggasztó volt, hogy olyan retardánsokat találtak, amelyeket már nem szabadna használni" - mondta Birnbaum, aki nem vett részt a tanulmányban.

Az Amerikai Kémiai Tanács szerint az égésgátló anyagok használata az elektronikus eszközökben hozzájárul a tűzesetek megelőzéséhez. Az iparági szervezet, a North American Flame Retardant Alliance (NAFRA) azonban kritizálta a tanulmányt, mondván, hogy az nem veszi figyelembe a tényleges expozíciós szinteket és útvonalakat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A szakértők szerint a fogyasztók több módon is csökkenthetik az égésgátló anyagoknak való kitettségüket. Liu azt javasolja, hogy cseréljék le a műanyag konyhai eszközöket rozsdamentes acélra, és kerüljék a fekete műanyag használatát élelmiszerekkel érintkező felületeken. Birnbaum hozzátette, hogy az ételt azonnal át kell helyezni üveg, rozsdamentes acél vagy kerámia edénybe a fekete műanyag tárolókból.

A tanulmány rávilágít arra, hogy szükség van olyan kormányzati és vállalati politikára, amely korlátozza a káros vegyi anyagok, köztük az égésgátlók használatát. Liu szerint ez elengedhetetlen ahhoz, hogy biztonságosan újrahasznosíthassuk a tárgyakat anélkül, hogy aggódnunk kellene a vegyi szennyeződés és az egészségünk miatt.

Fekete az ételekben is?

A Halloween feltartóztathatatlanul betört Magyarországra is, és erre természetesen az élelmiszeripari szereplők is minden évben reagálnak. A boltok polcain találhatunk fekete majonézt, tésztát és krémtúrót is, és egyre gyakrabban láthatjuk felbukkanni a termékeket az influenszereknél. A Pénzcentrum videoblogjának, a CashTagnek legújabb részében megkóstoltuk őket, és szakértővel beszéltük át, mekkora létjogosultsága van az extrém módon színezett élelmiszereknek.

Címkék:
egészség, játék, konyha, méreg, műanyag, mérgező, szin,