Ezt sokan nem tudják a rettegett népbetegségről: azonnal fordulj orvoshoz, ha ezt tapasztalod

Pénzcentrum2024. október 15. 12:17

A demenciában szenvedő betegek egy részénél a nap bizonyos szakaszaiban zavarodottság és dezorientáltság jelentkezhet: ezt a jelenséget nevezik a szakemberek "sundowning"-nak, avagy "naplemente szindrómának". A tünetegyüttes általában késő délután vagy kora este jelentkezik, és akár órákig is eltarthat. Bár a jelenség pontos oka még nem ismert, a szakértők szerint összefüggésben állhat a cirkadián ritmus zavarával - számolt be róla a Huffpost.

A naplemente szindróma a demenciában szenvedők mintegy 20%-át érinti. April Krowel neuropszichológus szerint a tünetek jelentkezését jellemzően nem maga a beteg, hanem az őt gondozó személyek veszik észre, ugyanis ilyenkor megváltozik a viselkedése és a mentális állapota.

Nem tudják, hol vannak, hol élnek, nem érzik magukat biztonságban, ami szorongást kelt bennük, ez pedig nyugtalansághoz és ingerlékenységhez vezethet

- magyarázta Krowel.

Dr. Victor Diaz, az Orlando Health Neuroscience Institute neurológusa hozzátette, hogy a tünetek betegenként egyediek lehetnek, és akár alvászavart is okozhatnak.

A hozzátartozók gyakran arról számolnak be, hogy beteg éjszakánként bolyong, nem alszik, sokszor felcseréli a nappalt az éjszakával

- mondta a neurológus.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Naplemente szindróma vagy delírium?

A szakértők hangsúlyozzák továbbá azt is, hogy fontos megkülönböztetni a naplemente szindrómát a delíriumtól, amely súlyos, akár életveszélyes állapotot is jelezhet. Míg a naplemente szindróma rendszeresen egy meghatározott napszakban jelentkezik, a delírium hirtelen, bármikor felléphet.

A tünetek enyhítésére több módszer is létezik

Fontos, hogy a beteg rendszerezett napi rutint alakítson ki és tartsa is be azt, valamint, hogy megőrizzük a környezete stabilitását. A gyógyszerek típusának és időzítésének felülvizsgálata, a fájdalom és szorongás megfelelő kezelése, valamint a helyiség megfelelő megvilágításának biztosítása szintén segíthetnek. Diaz kiemelte a napfény fontosságát is:

A napfénynek való kitettség hiánya bizonyítottan ronthatja a naplemente szindróma tüneteit

Továbbá szerinte az alvásminőség javítása és a túlstimuláló környezet elkerülése is hozzájárulhatnak a tünetek enyhítéséhez. A szakértők mindemellett azt tanácsolják, hogy ha valaki naplemente szindrómára gyanakszik egy szeretténél, mindenképpen konzultáljon egy orvossal a megfelelő kezelés és támogatás érdekében. A gondozók empátiája és türelme kulcsfontosságú tényező a tünetek kezelése és a betegek segítése során.

Címkék:
egészség, betegség, életmód, demencia, éjszaka, szakértők, tünetek,