Újabb megyében bukkant fel a madárinfluenza: itt kell nagyon észnél lenni, de mi lesz most?

Pénzcentrum2024. október 14. 16:50

Békés és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyét követően, Csongrád-Csanád vármegyében is madárinfluenza jelenlétét azonosította a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. A járványban érintett Csongrád-Csanád vármegyei, 9500 darabos májhasznú kacsaállományt felszámolták a szakemberek. Az állategészségügyi hatóság a járvány terjedése miatt további korlátozó intézkedéseket vezetett be.

A Csongrád-Csanád vármegyei Pusztaszer településen is megjelent a magas patogenitású madárinfluenza vírusának H5N1 altípusa. A 9500 példányt számláló májhasznú kacsatelepen a megemelkedett elhullás és az idegrendszeri tünetek miatt gyanakodott az állattartó a madárinfluenzára.

Az érintett állományt felszámolta a hatóság, valamint a gazdaság körül kijelölték a 3 km sugarú védőkörzetet és a kiterjesztett felügyeleti (megfigyelési) körzetet.

Az állategészségügyi hatóság új korlátozó intézkedéseket vezetett be. Magyarország teljes területén a jelenleg korlátozással érintett járások korlátozás alatt nem álló területére betelepítési engedély csak abban az esteben adható ki, ha a betelepített állományt az adott tartási helyről kizárólag azonnali vágásra szállítják ki. Ha a járvány továbbterjed, akkor az új intézkedés valamennyi érintett járás korlátozás alatt nem álló területén automatikusan életbe lép. Az intézkedés az érintett járásban lévő, valamennyi korlátozás alatt lévő terület feloldásáig vagy visszavonásig érvényes.

Az országos főállatorvos az aktuális járványügyi helyzet miatt, a 2/2024. számú határozatában 2024. október 11-től a magas kockázatú vármegyékben (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye teljes területén) elrendelte a kereskedelmi célból tartott baromfik kötelező zártan tartását. Ennek értelmében, amennyiben a kifutó felülről és oldalról nem védett megfelelő erősségű madárhálóval, abban az esetben kötelező az állatokat állattartó épületben zártan tartani.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az érintett vármegyékben szintén kötelező a nem kereskedelmi célból baromfit tartó gazdaságokban, hogy fedetten történjen a baromfik etetése és itatása, valamint javasolt ezen állatok zártan tartása is.

A Nébih változatlanul fokozott óvatosságot kér az állattartóktól. Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy elkerüljük a korábbi évekhez hasonló nagy járvány megjelenését, és ebben az állattartói felelősségnek kiemelt szerepe van. Az állattartók, az ágazat és a hatóság közös célja, hogy minél előbb felszámolják a jelenlegi járványt, és az ország újra mentessé váljon a magas patogenitású madárinfluenzától.

Címkék:
egészség, kötelező, nébih, hatóság, csongrád, korlátozás, madárinfluenza, korlátozások, hatósági ár, magas,